Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megnyílt a Szent Márton Kölcsönkönyvtár

Szent Márton Kölcsönkönyvtár2018. június 8-án újra megnyitotta kapuit a Szent Márton Kölcsönkönyvtár Szombathelyen. A Szily János utca 5. szám alatt, a régi kanonok házában várja minden kedves régi és új olvasóját. Hetente két napot tartanak nyitva: kedd és szerda: 10-12 óráig és 13-18 óráig. Székely János megyéspüspök áldotta meg az intézményt.



Szent Márton KölcsönkönyvtárDr. Perger Gyula a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója köszöntötte a vendégeket és idézte fel, hogy az egyházmegye püspökei milyen fontos feladatuknak tekintették az elmúlt évszázadokban könyvtárak működtetését. Mikes János püspök főpapi könyvtárának kialakítása után döntött úgy, hogy a papoknak is kialakít egy könyvtárat, ahonnan kölcsönözni lehet. És mit? Pl. szépirodalmi, történelmi, művészeti könyveket és nem tudományos kiadványokat. Így jött létre a kölcsönkönyvtár, amely 1930. novemberében, a Szent Márton ünnep hetében nyitotta meg kapuit. Mikes püspök elvárta papjaitól, hogy olvassanak is rendszeresen. Erről a koronagyűléseken be is kellett számolniuk. Tudta, hogy a hívek lelki gondozását elsősorban egy jól képzett klérus tudja eredményesen és hosszútávon ellátni. Kezdteben mintegy 1500 könyv várta a papokat. Az 1949-50-es államosítás a könyvtárat sem kerülte el, gyűjteményét a palotába menekítették. A rendszerváltással nyílt meg a lehetőség, hogy a kölcsönkönyvtár újból megkezdje működését. Konkoly István megyéspüspök atya 1996 novemberében indította újra a könyvtárat. Az elmúlt 20 évben több helyre is költözött a könyvtár, állománya folyamatosan bővült. Június 8-ától új helyen, új lehetőségekkel indult újra a könyvtár, a Szily János utca 5. szám alatt. Dr. Perger Gyula atya köszöntőjét meghallgathatják itt.


Szent Márton KölcsönkönyvtárKöszöntőjében Székely János megyéspüspök kiemelte: az ember szellemi életének, de Isten és ember kapcsolatának is fontos eleme az írás, olvasás. Hozzátette: sokan gondolkodtak arról, vajon Isten miért várt annyit a kinyilatkoztatással? Hiszen sok tízere éve volt ember a Földön. Sokan azt gondolják, hogy ki kellett várnia azt amíg az ember alkalmas arra, hogy meghallja az Igét. Ehhez viszont fontos volt, hogy megszülessen az írás, olvasás. Ezért volt fontos, hogy a betűírás megjelenése után könnyűvé válik az előző nemzedékek tapasztalatainak átadása. Ez volt az a pillanat amikor Isten úgy látta jónak, hogy megszólaljon: az ember alkalmas lett arra, hogy ezt az Igét megértse, továbbadja. Nagy szentjeink életében is sokszor megjelenik a könyv, mondta püspök atya. Pl. Szent Ágoston, Szent Ferenc, Szent Ignác, Edit Stein.
Szent Márton KölcsönkönyvtárOlvasni annyit jelent, mint az előző nemzedékek bölcseit hallgatni, mondta Székely János. Az olvasás egy találkozás, ahol tanítanak minket az előző nemzedékek szentjei, bölcsei. A könyv más dolgot tud mint a digitális információ hordozó. Van benne nyugalom, békesség, kézbe vehető, bele is lehet írni a lapokra, könnyen visszatudok dolgokat keresni. És a könyv mögött van egy arc, aki írta, zárta gondolatait Székely János.

A köszöntők után Székely János megáldotta a kölcsönkönyvtárat, amely hetente két napot tart nyitva: kedd és szerda: 10-12 óráig és 13-18 óráig.