Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egyházi Könyvtárak Egyesülése konferencia Nyíregyházán

KonferenciaA Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtára adott otthont az Egyházi Könyvtárak Egyesülése idei találkozójának 2018. június 25-27. között. A rendezvényen a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár munkatársai is részt vettek.

Egyházi Könyvtárak Egyesülete konferenciaÁsványi Ilona az EKE elnöke köszöntötte a megjelenteket és vezette az EKE éves közgyűlését.

Az idei konferencia a „Megújulva – megmaradva: Tradíció és innováció a muzeális gyűjteményekben” címet kapta. A színvonalas előadásokon foglalkoztak a könyvtár és könyvtáros múltbéli és mai szerepével, a mai magyar könyvtári hálózattal, szó volt a muzeális gyűjtemények korszerű feltárásáról, gondozásáról, állományvédelméről. Téma volt az intézményi kultúra, önismeret, vezetőfejlesztés, coaching helye a könyvtárban. Bemutatkozott a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény és az Evangélikus Országos Gyűjtemény. A tanácskozáson elhangzottak a 2020-as könyvtári statisztika tervezett változtatásai. A résztvevők bepillanthattak egy készülő Régi Magyar Könyves katalógusba és áttekinthették az egyházi könyvtárakban lévő folyóiratok analitikus feltárásának lehetőségeit.

Egyházi Könyvtárak Egyesülete konferenciaA szakmai munkán túl gyűjteménylátogatások, valamint a Szent Efrém Kórus koncertje is színesítette a programot.

Az egyházi könyvtárosok tartalmas kiránduláson vehettek részt a Máriapócs, Nyírbátor, Tákos, Csaroda útvonalon, megtekintve e települések páratlanul szép templomait, műemlékeit.

A konferencia jó alkalom volt a szakmai információszerzésre, kapcsolatépítésre, új lehetőségek megismerésére.

 

Szöveg: Rónainé Magyar Krisztina-Fotók: Kovácsné Pázmándi Ágnes és Kádárné Zsoldos Edit