Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egyházmegyei Családtábor Győrben - Beszámoló a második napról

Egyházmegyei Családtábor 2. nap2018. augusztus 1-én folytatódott az Egyházmegyei Családtábor Győrben. Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét és tartott előadást a felnőtteknek, a kisebbeket játékos foglalkozások várták. A délutáni szabadprogramokon kirándulhattak a családok Pannonhalmára, este pedig fórum-esten oszthatták meg az Egyházzal és a családpasztorációval kapcsolatos véleményüket a felnőttek. 

Egyházmegyei Családtábor 2. napA Szombathelyi Egyházmegye családtáborának második napja reggeli dicsérettel kezdődött. Reggelit követően ismét énekpróba következett a szentmisére, amelyet Székely János püspök atya és Kovács Richárd atya, kőszegi templomigazgató celebrált. A mai nap témája: „Itthon vagyok a családban”, erről a szentmisén is sok gondolatot hallhattunk püspök atyától.

Mise után a gyerekeknek három korcsoportban voltak foglalkozások, aminek lebonyolításában az Egyházmegye fiataljai is aktívan részt vállaltak. Az ovisok kézműveskedtek, az alsósok és a felsősök pedig közösségépítő játékokat játszottak. Mindhárom csoportnak lehetősége volt részt venni a délelőtti gyerek-szentségimádáson, ahol a sportos programok után elcsendesedhettek, és az Úrra figyelhettek.

Egyházmegyei Családtábor 2. napKözben püspök atya felnőtteknek tartott előadásában a házasság témáját járta körül. Tanításában megfogalmazta, hogy a házasság egyoldalú (azért vagyok felelős, amit nekem kell megtennem), nagylelkű, vég nélküli jócselekedetek sora. Részletesen beszélt a házasság három szintjéről: az eroszról (testiségről), a filiáról (baráti/szellemi szintről), és az agapéról (feltétel nélküli szeretetről). Kiemelte, hogy mindhárom szint egyaránt fontos a házastársi kapcsolatban.

Egyházmegyei Családtábor 2. napEbéd után püspök atya a fiatalokkal elmélkedett a házasság felé vezető útról. Kikérte a véleményüket, és egy jó hangulatú, tartalmas beszélgetést folytatott velük. Délután fakultatív programok várták a résztvevőket: filmvetítés, játékos vetélkedő a családok között, valamint autós kirándulás Pannonhalmára.

A vacsorát követően esti imára gyűltek össze a táborlakók, majd a gyerekeket társasozás és közös filmnézés, a felnőtteket pedig egy interaktív fórum-est várta. Okostelefonjaink segítségével megismerhettük egymás véleményét az Egyházzal és a családpasztorációval kapcsolatban. A táborozókon kívül püspök atya is megosztotta velünk gondolatait. A beszélgetés éjszakába nyúlóan folytatódott a felnőttek körében.

Egyházmegyei Családtábor 2. napA második nap végén egész éjszakás szentségimádás kezdődött, amelyen másnap reggelig imádhatták az Urat a virrasztani vágyók. Ezzel párhuzamosan egy imaösvény is lehetőséget adott a Jóistennel való személyes imádságra, elmélkedésre. Csütörtökön folytatódnak a tartalmas programok, zarándoklatra is indulunk a győri székesegyházba.

Szöveg: Szendrő Sára-Fényképek: Pászner Gellért