Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ifjúsági imafesztivál - 2018. augusztus 01- 06. Medjugorje

 

ImafesztiválHuszonkilencedik alkalommal rendezték meg Medjugorjéban (Bosznia-Hercegovina) a Nemzetközi Ifjúsági Fesztivált (Mladifest). Ebben az évben a 72 országból érkező fiatalok tízezrei töltötték meg a szabadtéri oltár előtti teret és tanúságtételeken sok-sok lelki programokon keresztül kerültek kapcsolatba az Isteni gondviseléssel és Mária közbenjáró szerepével. Szombathelyről, a szentkirályi városrész egyházközségének kezdeményezésére immár tizennegyedik alkalommal kelt útra zarándokcsoport, hogy részt vehessen az idei imafesztiválon.

ImafesztiválEbben az évben is, mint eddig minden évben, a zarándokcsoport lelki vezetője Haller László atya volt, jelenleg Pákán szolgáló plébános, aki 14 évvel ezelőtt a Szentkirályi Plébánia plébánosa volt. Az egyházmegye több településről jöttek a zarándokok. Például: szentpéterfai, vasvári, szombathelyi, répcelaki, ikervári, séi, gencsapáti ,oszkói, csömödéri zarándoktestvéreinket is köszönthettük csoportunkban. Külön öröm, hogy ebben az évben is, Vasvárról külön autóbusszal érkezett egy zarándokcsoport. Az idei zarándoklat jelmondata a következő volt: Isten igéjéből élni „Akkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat“ (Lk 24, 45)

A szokásoknak megfelelően zarándoklatunk mindig egy nappal korábban indul. Útközben megtekintettük Horvátország egyik legnagyobb szabadtéri Szűzanya szobrát, majd aránylag hosszú várakozás után átlépve a határokat még aznap este részt vettünk a rózsafüzér imádságon valamint a szentmisén.

ImafesztiválMásnap csoportunk a hajnali órákban kelt útra, hogy a Kereszthegyen (Križevac) elmélkedjen a keresztút titkait ábrázoló domborművek előtt. A nagy tömeg miatt nagyon nehézkes volt az előremenetel, de ezen a helyen lehetett gyakorolni a türelem erényét. Aznap este volt a Fesztivál ünnepélyes megnyitója, ahol a résztvevő országok táblájával és zászlajával vonultak be a fiatalok. A szentmisén részt vett Luigi Pezzuto, pápai nuncius; mons. Henryk Hoser, Medjugorje püspöke;  fra Marinko Šakota, Medjugorje plébánosa; fra Miljenko Šteko,  a Hercegovinai Ferences Rend tartományfőnöke valamint fra Ante Vučković, spliti plébános, aki a katekézist vezette két napon keresztül.

 

ImafesztiválA szentmiséken, az első nap 472 pap, a többi napon több mint 500 pap, a legtöbb pénteken (570) koncelebrált és a még nagyon sokan a szentgyónásnál szolgáltak. A zenei szolgálatot huszonhárom országból - köztük Magyarországról -összegyűlt fiatalok adták prof. Damira Bunoze irányításával. Az Imafesztivál teljes ideje alatt szinkron tolmácsolással tizenhét nyelvre fordították le az elhangzottakat. Természetesen magyar nyelven is hallhattuk az oltárnál elhangzott előadásokat, tanúságtételeket, szentbeszédeket. Élő adásban az interneten keresztül naponta közel egymillióan kapcsolódtak az Imafesztiválhoz. Minden Imafesztiválnak van egy kialakult rendje. Reggel kilenc órakor kezdődött a reggeli imádság, majd fél tíztől a katekézis, amit a tanúságtételek követtek a déli harangszóig. Délután négy órától folytatódtak a tanúságtételek. Hat órától két rózsafüzér elimádkozása, majd a Lorettói litánia éneklése következett. Minden nap hét órakor szentmise, majd a medjugorjei rózsafüzér imádkozása és ezek után a kegytárgyak megáldása következett. A program ekkor még nem ért véget, hisz a nap zárasaként lelket építő imádkozások, elmélkedések hangzottak el akár szentségimádásban vagy gyertyás hódolatként a Megfeszített előtt. De a körmenet is felejthetetlen marad mindannyiunk számára.

A szombati szentmise után a Cenacolo közösség színházi előadását csodálhattuk, amelyben bibliai jelenetek elevenedtek meg szemeink előtt.

ImafesztiválVasárnap délelőtt magyar szentmisén vettünk részt, a Szent II. János Pál teremben. Több mint húsz pap részvételével és annyi résztvevővel, hogy állóhely sem volt a teremben. A szentmisén Kemenes Gábor atya tanított bennünket szentbeszédében. A fesztivál utolsó estéjének szentmiséje is szentségimádással zárult, amelyet a hálaadás követett, de ezzel meg nem fejeződött be az Imafesztivál, mert hétfőn reggel öt órakor volt az utolsó szentmise a Križevacon, ahová a fiatalok hajnali három órakor indultak.

Csoportunk a hálaadó szentmisét Horvátország egyik leglátogatottabb zarándok kegyhelyén végezte, a Makarska mellett található Lourdes-i barlangnál.

Sokan kérdezik tőlünk és a csoport több tagjától is: nem unjátok még? Medjugorjéban nincs semmi látnivaló. Valóban nincs semmi látnivaló, nincsenek történelmi, kulturális emlékek. Nincs más csak a béke, az öröm, a kegyelem, amit csak szívvel lehet jól megtapasztalni.

ImafesztiválKöszönjük ezt a csodálatos hetet mindenkinek, akivel hosszabb-rövidebb ideig együtt lehettünk Medjugorjéban!! Nagyon nagy élmény volt megélni az egységet a világ minden tájáról érkező, több tízezer ezer fiatallal, részt venni a szentmiséken és a szentségimádásokon, éjszaka felmenni a Jelenések hegyére, pirkadatkor ott lenni a Križevacon, közel lenni Mirjana látnokhoz, amikor a Szűzanyával beszélt, együtt imádkozva sok ezer zarándokkal és mégis áhítattal, örömzenélni esténként a téren magyar barátainkkal, fürdeni a tengerben és a vízesésnél és fagylaltozni Mostarban.

Köszönjük Haller László atyának a lelki vezetést, aki a következő évben a jubileumi 15. alkalommal vezeti zarándoklatunkat Medjugorjéba, az Ifjúsági Imafesztiválra. Nem utolsósorban pedig köszönöm azoknak, akik más vallásúak, mégis gyakran eljönnek Medjugorjéba, mert nagyon erős spirituális jelenlétet éreznek itt. Azt hiszem ez is bizonyítja, hogy a körülményeinken, származásunkon, nyelvünkön, vallásunkon túl valahol mélyen mindannyian egyek vagyunk., és egyben biztatom a fiatalokat jöjjenek el mind nagyobb számban a kiengesztelődés, a boldogság  a kegyelem kiáradásának  helyére Medjugorjéba.

 

Szöveg: Geosits Péter-Fotó: Bausz Imre