Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A nagytilaji hegyi kápolna megáldása

Hegyi kápolna megáldása2018. szeptember 8-án áldotta meg Székely János megyéspüspök a felújított nagytilaji hegyi kápolnát. 

„Évente csak egyszer mindig ezt a harangot hallom,

amint szinte bocsánatkérő rekedtséggel lelopakodik

a szőlőhegyi kápolnából és jelenti az ünnepnapot,...

szól a harang időtlenül, Kisasszony napjának delén...”

(Nagy Gáspár: Hegyi búcsú Kisasszony napján)

 

Hegyi kápolna megáldásaNagytilaj község hegyi kápolnájának búcsúja idén különösen is jelentőséggel bírt, hiszen a 110 éves kápolnaépület felújítása az ünnepre befejeződött. Így 2018. szeptember 8-án délelőtt a szép számmal megjelent helybéliek, a községből elszármazottak és a szomszédos településekről érkezettek körében Székely János megyéspüspök az ünnepi szentmise elején megáldotta a kívül-belül megszépült kápolnát.

Püspök atya a szentmisében keresztény hitünk megtartó erejére hívta fel a figyelmet, mely már az elmúlt évszázadok során is biztosította elődeinknek az emberhez méltó életet. A Szűzanya példáját követve, aki ki tudta mondani az „igen”-t a felséges Istennek, mi is megnyithatjuk szívünk kapuját a felénk irányuló isteni kegyelem számára. Mindehhez azonban el kell fogadnunk a gyermekáldást, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a segítségünkre szoruló beteg, elesett, gyenge vagy szegény embertársainkért és szüntelenül élő hittel, örömmel kell megtöltenünk templomaink és kápolnáink falait. 

Hegyi kápolna megáldásaA szentmisét követően az ünneplő közösség Horváthné Kántor Klára polgármester asszony és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő úr beszédét hallgathatta meg, majd kulturális műsor következett. Példaértékű a kis község önkormányzatának és lakóinak összefogása, akik Déri Péter esperes atya közreműködésével hangsúlyt fektetnek hitük és hagyományaik megőrzésére, ápolására, valamint környezetük széppé, élhetőbbé tétele mellett nem feledkeznek meg hegyi kápolnájukról sem.

 

Szöveg: Dr. Kovács Mónika Ph.D.