Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Beszámoló a 2018-as 1Úton Nemzetközi Zarándoknap Kiscell szakaszának zarándoklatáról

1Úton zarándoklat2018. augusztus 26-án az 1Úton zarándoklaton az édesanyákért imádkoztak a hívek pl. Csénye és Celldömölk között.

„Add, hogy az Édesanyák bátran mondjanak igent az életre...”

 

1Úton zarándoklat - Babakocsis szakasz SárváronIdén ötödször indult útnak zarándokcsoportunk a Mária út Csénye–Celldömölk szakaszán. A zarándoklat szakaszvezetője most is Czeglédiné Pupp Teodóra, szervezője pedig Kovácsné Somlósi Márta volt.

Karádi Mihály celldömölki mentős közreműködésére ezúttal is számíthattunk. Gondoskodott róla, hogy mindig legyen számunkra elérhető innivaló, és az esetleges sérültek is folytathassák az utat autóval. Önkormányzati képviselőként ő szervezte meg, és bonyolította le a szentmise utáni agapét is. Hálásan köszönjük áldozatos tevékenységét.

Idei zarándoklatunk célja ezúttal az volt, hogy együtt imádkozzunk az édesanyákért. Ahogy az előző években, úgy most sem kizárólag a Mária út Csénye - Celldömölk szakaszának útvonaláról jöttek velünk zarándokok. A csényei és sárvári zarándokokon kívül voltak köztünk ikervári, győri, kemenesmihályfai, szombathelyi zarándoktársak is. A Nagyné Bognár Katalin vezetésével Hosszúperesztegről indult kis csapat Mesterin keresztül gyalogolt Celldömölkre. Nagysimonyiból Bődi Gábor szervezett zarándokcsoportot, ők a celldömölki Romtemplomnál csatlakoztak hozzánk.

1Úton zarándoklat - Kondora István Sárvár polgármesterének köszöntőjeKora reggel több zarándoktársunk is kiment Csényébe, hogy a szakasz teljes hosszát, a több mint 30 km-es utat járhassák végig. Volt köztünk 80 éves sárvári hölgy is, aki ugyanolyan jól bírta a gyaloglást, mint a nála jóval fiatalabbak. Az idősebb csényei asszonyok is elkísértek bennünket egy darabig. Indulás előtt a Csepreg felé induló zarándokcsoporttal együtt imádkoztuk el a Székely János püspökünk által írt imát az édesanyákért. Ezt az imát zarándokutunk minden állomásán újra elmondtuk: „Mennyei Atyánk! A Biblia nem csak atyához, hanem édesanyához is hasonlít téged. Te olyan Isten vagy, aki sohasem feledkezik meg gyermekeiről, aki megrendülsz, ha a gyermekeid szenvedését látod, olyan Isten, akinek anyai szíve van... ”

Bokor Zoltán plébános helyettes úr áldása után Sárvárig esőben zarándokoltunk, de ez cseppet sem vette el lelkesedésünket. A sárvári Szent László király templomban Wimmer Roland plébános úr a Sárvár–Vasvár zarándokcsoporttal együtt köszöntött és áldott meg bennünket. Ezen a helyszínen a sarvarikum.hu internetes oldal képes beszámolót készített rólunk. Ugyanitt Kondora István, Sárvár polgármestere is köszöntötte a zarándokokat.

Idén először hirdettünk meg babakocsis zarándoklatot a kisgyermekes családoknak. Sárváron négy csényei kisgyermekes család zarándokolt velünk a Szent László király templomtól a Kálvária kápolnáig. Egy kismama babahordozóban hozta magával kisfiát Mesteritől Celldömölkig, ahol újabb babakocsival érkező családdal is találkozhattunk. Bízunk benne, hogy jövőre még több kisgyerekes család fogadja el meghívásunkat.

Ima Balasi István atyával SitkénSitkén már harmadik éve a Dr. Saly László közösségi házba mentünk. Balasi István plébános úr és Varjú Gábor plébános helyettes híveikkel együtt kávéval, házi süteménnyel kínáltak minket. Rövid pihenő után átmentünk a szomszédos Szentháromság templomba, hogy az előző évekhez hasonlóan a déli harangszó után a teljes Mária út összes zarándokával együtt, egy időben imádkozzuk el az Úr angyala imádságot. Ezután visszamentünk a közösségi házba, elfogyasztottuk az ebédünket, majd István atya áldása után továbbindultunk Mesteribe.    Érkezésünkkor zúgtak a Szent Mihály-templom harangjai. István atya már várt bennünket a helyi hívekkel. Velük együtt újra elimádkoztuk Székely János püspökünk imáját az édesanyákért. Ezután megkóstoltuk a mesteri háziasszonyok finom süteményeit, amelyeket a mi fogadásunkra hoztak. István atyának és híveinek hálásan köszönjük ezt a szívből jövő meleg fogadtatást. Idén sárvári testvéreink is megleptek bennünket, mert ők is hoztak nekünk autóval Mesteribe süteményeket, üdítőket és gyümölcsöt. Nekik is nagyon köszönjük a figyelmességüket.

A celldömölki Romtemplomnál találkoztunk a nagysimonyiból érkezett csoporttal. Kicsit megpihentünk az ódon falak között, közösen énekeltünk, majd a másik celldömölki zarándokcsoporttal együtt énekelve indultunk a Nagyboldogasszony kegytemplom felé. A templom bejáratánál a helyi atyák a misét bemutató atyával együtt üdvözölték a zarándokokat.

Hálaadó Szentmise Celldömölkön Németh Norbert atyávalA hálaadó szentmisén Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész a Mária tiszteletről, az édesanyákról és a zarándoklás értelméről beszélt. Felemelő volt együtt imádkozni és énekelni a Mihályháza felől érkező zarándokcsoporttal és a helybeli hívekkel, továbbá azokkal a testvéreinkkel, akik vonattal, vagy autóval jöttek, hogy részt vegyenek az ünnepi szentmisén. A mise után Celldömölk város önkormányzata jóvoltából finom babgulyás várt mindenkit.

Lélekben sokkal többen zarándokoltunk ezen a napon, mint ahányan a regisztrációs lapokon szerepelnek. Voltak, akik csak rövidebb szakaszokon jöttek velünk, és voltak, akik csak a házuk kapujáig tudtak kijönni, hogy integessenek nekünk. Ezzel kifejezték hozzánk tartozásukat, imáikkal pedig segítettek bennünket az úton.

Zarándoklatunknak célja volt, így a fáradtságot is könnyebben elviseltük.
A közös énekek, imák és rózsafüzérek segítettek minket, hogy gyorsabban fogyjanak a kilométerek.

Hálásan köszönjük Bokor Zoltán, Wimmer Roland, Balasi István, Varjú Gábor, Német Zoltán és Dr. Németh Norbert atyáknak, valamint Kondora István és Fehér László polgármester uraknak, hogy közreműködésükkel maradandó lelki élményt nyújtottak az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap Csénye-Celldömölk szakasz zarándokainak.

Szöveg: Somlósi Márta