Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megáldották a felújított kemenessömjéni templomot

Templommegáldás2018. október 23-án megáldotta Székely János megyéspüspök a felújított kemenessömjéni templomot. Ez volt az a templom, amelyben a nyáron fiatalok gyújtogattak.

TemplommegáldásMég 2015 augusztusában áldotta meg Veres András megyéspüspök a kívül-belül felújított kemenessömjéni templomot. Széleskörű összefogással – az egyházmegye, a plébánia, a hívek és egy sikeres pályázat – segítette a falu hívő közösségét régi tervének, szeretett templomának felújításához. Arra azonban nem sokan gondoltak, hogy alig néhány év múlva – ha nem is előröl – de újra munkához láthatnak. 2018. június 2-án éjjel – helybeli és környező falubeli – fiatalok egy csoportja behatolt a templomba és a karzaton gyújtogatni kezdett. Két fiatalt a helyszínen elfogtak a falubeliek. A gyújtogatás miatt az orgona megsemmisült, a karzat felett a falat nagy területen borította korom. Nagy volt az elkeseredettség a faluban az eset után, lehangoló volt a látvány ami fogadott minket mondta a martinus.hu-nak egy helybeli lakos, hozzátéve: azért volt meglepő az eset, mert a falubeli fiatal aki részt vett ebben a rongálásban, lelkiismeretes ember volt.

TemplommegáldásDe azonnal megindult az összefogás, hogy minél hamarabb kijavítsák a hibákat. Németh Zoltán plébános köszönetet mondott nemcsak a híveknek, az adakozóknak, a segítőknek, hanem külön az Evangélikus Gyülekezetnek, amely a legnagyobb pénzösszeggel támogatta a munkálatokat. Ennek is köszönhető, hogy október 23-án Székely János megyéspüspök megáldhatta a munkák befejeztével a megújult templombelsőt.

 

TemplommegáldásSzentbeszédében – a felolvasott evangéliumi szakaszra utalva kiemelte:az emberi életet egyedül a hit fénye tudja bevilágítani és az életünket emberhez méltóvá tenni. Egy angol gondolkodót idézett, aki szerint napjainkban a gyerekeket csak korlátozott erkölcsre tanítják. Arra igen, hogy a másikat tartsák tiszteletben, ne ártsanak a másiknak, de ennél tovább nem megy a tanítás. Pedig kellene még arra is tanítani őket, hogy a saját életüket is tudják jó irányba vezetni: tudjon győzni a lustaság felett, a lehúzó erők ellen tudjon harcolni, győzzön. És emellett az is fontos, hogy megtanulják, hogy mi az egész emberi élet értelme. Ez pedig nem más mint az Isten, akinek fényét meg kell, hogy érezzék. 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt.

TemplommegáldásÉs mi a helyzet a fiatalokkal? – kérdeztük Németh Zoltán plébánost. Elmondta: az elkövetők közül volt aki felkereste a plébánián, tettére azonban nem tudott magyarázatot adni. A feladatunk, hogy megpróbáljuk ezeket a fiatalokat és általában a fiatalokat jó irányba terelni, mondta Németh Zoltán. Úgy tudjuk a fiatalok elleni büntetőügy folyamatban van.