Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egyházközségi Képviselőtestületek elnökeinek találkozója és továbbképzése

 TovábbképzésAz Egyházközségi Képviselőtestületek világi elnökei és tagjai számára szervezett találkozót október 26-27-én a Szombathelyi Egyházmegye. A programnak, mely pénteken kora este vette kezdetét, a Martineum Felnőttképző Akadémia adott otthont.

    TovábbképzésA nyitó szentmisét követően Dr. Székely János megyéspüspök szólt az egybegyűltekhez. Előadásában püspök atya ismertette az egyházközségi képviselőtestületek szabályzatának módosítási tervét. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a keresztségben mindannyian részesültünk az általános papság kegyelmében. A világiak aktív jelenléte, az ő apostoli, missziós tevékenységük elengedhetetlen feltétele az életerős egyház működésének. Az előadás második felében Püspök Atya figyelmesen hallgatta a jelenlévő elnökök beszámolóját saját egyházközségük működéséről, az örömökről és a nehézségekről egyaránt.

    A következő nap első blokkjában Püspök Atya ismertette a résztvevőkkel a javaslatait, segítő szándékú ötleteit az emberek megszólítására, a hit vonzóvá tételére. Dr. Székely János hangsúlyozta, minden plébánia két lábon kell, hogy álljon: a pap és a közösség a két fontos éltetője. A világi elnököknek lehetőségük volt a délelőtt során arra is, hogy hozzászólásokat, javaslatokat fűzzenek a szabályzat módosításához.

  Továbbképzés A képzés Bodorkós Imre atya előadásával folytatódott, aki a 2020-ban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelentőségéről, szervezésének állásáról tájékoztatta a jelenlévőket. Imre atya előadásában elhangzottak gyakorlati tanácsok is arra vonatkozóan, hogyan segíthetnek az egyházközségi képviselők az Oltáriszentség méltó ünneplésében. A világi hívők keresztségben kapott missziós feladatát Bodorkós Imre atya is hangsúlyozta. Az előadás második felében a jánosházi Keresztelő Szent János Plébánia képviselőtestületének működését ismertette a lelkipásztor a hallgatósággal.

  Továbbképzés Ezt követően Martos Levente Balázs atya a világiak Egyházban betöltött szerepéről beszélt a résztvevőknek, az akolitusok és diakónusok szolgálatát vázolta. Balázs atya kiemelte, hogy az Egyház megújulását szolgálni közös feladatunk.

   Gyakorlati ismeretek következtek: Horváth Zoltán Barna, az egyházmegye Pályázati Irodájának munkatársa tájékoztatta a jelenlévőket a jelenleg futó pályázatokról, majd ötletekkel, tanácsokkal látta el őket egy-egy konkrét kérdés után.

   Az utolsó előadásban Horváth József atya mutatta be a képviselőknek a Szent Kereszt Lelkészség tanácsadó testületének működését, majd vezetésével egy rövid szentségimádás zárta a programot.

   A képviselőtestületi tagok köszönetet mondtak Dr. Székely János Püspök Úrnak a kezdeményezésért, és egyúttal jelezték, a jövőben is szeretnének hasonló továbbképzésen részt venni.

Szöveg: Martonné Böröcz Ramóna