Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Vas vármegye - Nagy Háború - Holler Konrád OSB - Alsóőr

MegemlékezésVisegrádi Szent György Lovagrend Vas Megyei Priorátusa a Nagy Háború centenáriumán 2016-tól kezdődően a lovagrend ausztriai priorátusának vezetőjével együtt az egykori vármegye elszakított részén is megemlékezik a Nagy Háborúról.

MegemlékezésSzámtalan fiút és apát soroztak be az elcsatolt részekről is a monarchia alakulataihoz, illetve Radafalván /Rudersdorf/ született Holler Konrád bencés atya, aki a császári és királyi 83-as gyalogezred tábori lelkésze volt.

2018. november 21-én az alsóőri /Unterwart/ plébániatemplomban mutatott be szentmisét Gáspár Adalbert OSB - alsóőri plébános a nagy háború áldozataiért. Szentmise után került sor Holler Konrád életét bemutató emlék-információstábla átadására, mely a Magyar Média és Információs Központban /UMIZ/ kerül elhelyezésre.

MegemlékezésA táblát lovag Kirchknopf Mihály prior úr adta át lovag Kelemen László ausztriai nagypriornak, aki egyben az UMIZ vezetője is. Holler Konrád mint tábori lelkész a fronton szolgáló katonák lelki gyámolításán túl a katonatemetők kialakítására is gondot fordított.

 

 

Megemlékezés2018. november 17-én az olaszországi Fossalta Maggioreban emlékezett meg Vas megye "küldöttsége" annál az emlékműnél, mely az egykori katonatemetőben áll, s mely emlékmű létrejöttének egyik szorgalmazója volt Holler Konrád OSB. Az emlék-információstábla Deák Szonja alkotása.

Szöveg: Fülöp András-fotó: Rónai András