Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Bécsi advent a Premontrei Gimnázium diákjaival

bécsi advent a premontrei diákjaival A szombathelyi Premontrei Gimnázium német nyelvi munkaközössége évről évre adventi kirándulást szervez a diákoknak Ausztriába. Idén decemberben Bécsre esett a választás, ahol megízlelték a császárváros magával ragadó ünnepi hangulatát.

bécsi advent a premontrei diákjaivalVidáman indultunk útnak, nem is sejtve, hogy nem messze a határtól mesébe illő, hófödte tájon utazunk át.

            Első megállónk a Heindl manufaktúrában volt. Körbesétáltunk a múzeumban, majd a gyártási folyamatot is megnézhettük. Idegenvezetőnk mesélt a cég megalakulásának, működésének történetéről és arról a hosszú folyamatról, amíg a kakaóból megannyi különleges csokoládé lesz. Természetesen végig németül beszélt, így a finom édességek — ét-, tej- és fehér csokik — kóstolgatása közben még a nyelvet is gyakorolhattuk.

Kedves születésnapos diákunkat maga a cég tulajdonosa köszöntötte fel, miután közösen énekeltünk a meglepetéstől szóhoz sem jutó ünnepeltnek.

           bécsi advent a premontrei diákjaival Schönbrunnban, a kastély impozáns berendezései között sétálva két évszázadot repültünk vissza a történelemben s elképzeltük, milyen is lehetett a császári családnak - Ferenc József császárnak és feleségének, Sisinek – az élete. A táncteremben a bátrabbak a bécsi keringő dallamára táncra is perdültek.

 

bécsi advent a premontrei diákjaivalA kastély parkját karácsonyi fűszerek illata lengte be, csábítóan vonzottak bennünket, hogy megkóstoljuk az igazi bécsi specialitásokat. Kézművesek kínálták igényes portékáikat: fából készített játékaikat, szebbnél szebb karácsonyfa díszeiket. Nem jöhettünk haza anélkül, hogy el ne vegyüljünk a kis fabódék között.

            Jó volt egy kicsit az iskola falain kívül is együtt lenni, beszélgetni, közös élményeket gyűjteni.

Szöveg: Dallos-Kelemen Renáta, tanár