Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Szombathelyi Egyházmegye a dualista államban - könyvbemutató

Pál Ferenc könyvbemutatójaJanuár 21-én mutatták be a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban dr. Pál Ferenc levéltáros könyvét.



Pál Ferenc könyvbemutatójaA Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár egykori munkatársa doktori disszertációjának átdolgozott változatát foghatja kezébe az aki megvásárolja a könyvet, amely a Szülőföld Kiadó jóvoltából, a Géfin Gyula Kiskönyvtár sorozat 5. köteteként jelent meg. A kiegyezéstől az I. világháborúig tekinti át az egyházmegye történetét. A kötet bemutatóján Székely János megyéspüspök köszöntőjében kiemelte: a kötet erénye, hogy nem az egyházmegye püspökein keresztül mutatja be az egyházmegye történetét, hanem pl. a nemzetiségek, az oktatás, a szerzetesrendek, a sajtó vizsgálatán keresztül. Pál Ferenc könyvbemutatójaA Szombathelyi Egyházmegye előtt a kiegyezés után néhány nagy kihívás állt. Pl. a városiasodás, és ezzel a vallástalanodás. Illetve sok szociális probléma jelent meg a városba költözöttek között, pl. a szegénység. Hogyan válaszolt erre az egyház? Pl.. sok katolikus egyesülettel, amelyek - szinte - egy új szociális hálót teremtettek. Közösséget adtak olyan embereknek akik a falvakból elszakadtak, vallási kötelékeik meglazultak, nem volt aki őket a nehézségeikben segítse. Ilyenek voltak a hitbuzgalmi egyesületek, karitatív illetve nővédelmi egyesületek. Egy másik nagy kihívás, hogy a Katolikus Egyház elveszítette privilegizált helyzetét más felekezetekkel szemben, pl. iskolák és egyéb intézmények tekintetében. Az egyház erre azzal felet, hogy az iskoláira sokat áldozott. pl. a tanárok fizetése magasabb volt az állami iskolákban dolgozóknál. Mindent megtett az egyház, hogy a maga intézményei vonzók legyenek. Ma is ezeket próbáljuk meg tenni, mondta Székely János. A megyéspüspök kiemelte a kötetből, hogy a szerző megállapítása szerint Szombathelyen működött az országban a legjobb papi szeminárium - szellemiségében, lelkiségében. Így az egyházmegye papsága elkötelezett, hivatásának élő papsága volt és ez mai is így van, vont párhuzamot a megyéspüspök. A könyv bemutatja múltunk kincseit amikre építhetünk, amikre büszkék lehetünk és amikből tanulhatunk: amit 100-150 évvel ezelőtt elődeink tettek ma is megmutatja az utunkat, zárta köszöntőjét Székely János.

A könyvet dr. Pajkossy Gábor egyetemi docens mutatta be a hallgatóságnak.

Pál Ferenc könyvbemutatójaA kötet szerzője a martinus.hu-nak adott interjújában kiemelte: a katolikus egyesületek és a szerzetesrendek száma és azokon belül a szerzetesek létszáma is nőtt a jelzett időben és ez mutatja az egyház és az egyházmegye erejét, hogy képes volt válaszolni a kor kihívásaira.