Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Brenner János nevét viseli február 1-étől a Győri Hittudományi Főiskola - Gyürki László atya könyvbemutatója

Brenner JánosDr. Martos Levente Balázs atya, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának igazgatója Gyürki László atya könyvbemutatóján bejelentette: február 1-től az egész intézmény felveszi Brenner János nevét. Így hivatalosan Brenner János Hittudományi Főiskola nevet viseli az eddigi Győri Hittudományi Főiskola. A szombathelyi intézmény pedig a Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központ nevet viseli.

Gyürki László atya 4 évtizeddel ezelőtt, még az 1970-es években lépett először Szent Pál nyomába. Azóta számtalan csoportos és egyéni utazás alkalmával volt lehetősége az apostol életének helyszíneit felkeresni. 

Martos Levente Balázs atya a könyvvel kapcsolatban arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy legyen meg bennük a zarándokokra jellemző bátorság – az útra keléshez -, és legyenek kíváncsiak, hogy megismerjenek más kultúrákat. Nemcsak Pál apostol élettörténetét látjuk a könyvben kibontakozni, hanem olyan kitérőket is amelyek az ókori világ kulturális hagyományaiban engednek bepillantást és különbséget láthatunk az akkori és a mai világ között, mondta Martos Levente Balázs. 

Hozzátette: a könyv jó lehetőséget teremt arra, hogy a keresztény kultúra értékeit, kincseit megismertessék a mai világgal és így megismerhetik Péter, Pál és a többi apostol igazi mondanivalóját, az okot amiért Ők útnak indultak: Jézus Krisztus szeretetével.

Gyürki atya 1973-ban járt első alkalommal a Szentföldön, de egy évre rá hamarosan már Szent Pál nyomdokaiba eredt, Nápolyból kiindulva – idézte fel emlékeit a könyvbemutatón a szerző. Ezt követően újabb utak követték egymást, és sikerült Gyürki atyának Pál apostol életének újabb és újabb állmásait megismerni, felkeresni. Vonattal, busszal, hajóval, hátizsákkal...

Gyürki atya később Szent Pál munkásságának jelentőségéről beszélt: az apostol volt az aki kiemelte a zsidó környezetből az evangéliumot és segítette a birodalom pogány népeit, hogy eljusson hozzájuk Krisztus tanítása. Szent Pál életében mintegy 15000 km-t tett meg. Általában a nagyvárosokban végezte missziós munkáját – pl. Korinthus, ahol 100 ezer ember élt az ókorban – és remélte, hogy a megtért hívek viszik tovább az evangéliumot.

A könyvbemutató végén Gyürki atya Szent Pál Athénben, az Areioszpagoszon elmondott beszédéről tett még említést. Addig beszédeinek hallgatói kereskedők, nők, iparosok, rabszolgák voltak. Athénban azonban pl. Epikurosz követői  vagy a sztoikusok hallgatták. Megütköztek Pál tanításán, aki úgy mutatta be az „Ismeretlen Istent”, mint a világ teremtőjét. Ezt hallgatói nem tudták elfogadni. Az emberre vonatkozóan az egész emberi nemnek az egységét hangoztatta, de a görögök ezt sem fogadták el. Az emberiség történelmét két korszakra osztotta: a tudatlanság és a tudás korszakára, ami szintén nagy felháborodást keltett a görögök körében. És azt kívánta tőlük: tartsanak bűnbánatot. A görögök, Istenhez hasonlóvá válásról, pusztulásról álmodoztak, de belső megtérésre nem gondoltak, mondta Gyürki atya. Krisztus nevét egyszer sem ejti ki Pál apostol, erre nem volt ideje, de beszélt kereszthaláláról és feltámadásáról. Ekkor nevetésben törtek ki a görögök, mert értelmetlenségnek tartották. Pál ekkor abbahagyta beszédét és itt határozta el: többé nem az embereknek akar tetszeni, hanem csak Istennek. És ezentúl csak Krisztusról beszél, másról nem.

A könyvbemutató megtekinthető itt.