Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szűz Mária már itt a földön részesít a mennyországi lét előízében – fatimai est Bucsuban

Fatimai est2019. február 13-án, a bucsui templomban gyűltek össze a toronyi plébánia hívei, hogy fatimai engesztelő estet tartsanak, és kéréseiket Szűz Mária elé terjesszék. 

Fatimai estAz est szentségimádással kezdődött, Dr. Perger Gyula plébános atya vezetésével. A szentmise elején Gyula atya köszöntötte az est vendégét, Bárány Ottó OFM atyát, aki a vajdasági Óbecsén született, és jelenleg a szombathelyi ferenceseknél teljesít szolgálatot.

Ottó atya szentbeszédében arról elmélkedett, hogy a Szűzanya hogyan is örömünk oka. Ezzel kapcsolatban a kifejtette, hogy – elsősorban – mindenki elmondhatja: a Szűzanya az övé. A mennyországban az lesz a legnagyobb boldogság, hogy mindenki mindenkit a magáénak tekinthet. Ott majd mindenki elmondhatja, hogy „enyém a Mennyei atya, az Úr Jézus, Szűz Mária, a szentek és az angyalok.” Ebben a boldogságban már a földön is részesülhetünk, annyira, amennyire szeretjük Őket.

Fatimai estOttó atya arra is kitért, hogy a földi életben a halandó ember igen szegénynek mondható. Családtagjaink, édesanyánk szeretetének kivételével, a földi javakat nem teljesen birtokoljuk. Jó dolog, ha az ember ennek tudatában van. Ellenben Szűz Mária lehet a miénk. Nem csak lehet, hanem Ő az is akar lenni. Az Ő szeretete kárpótol minket mindenért, és Szent Fiához, illetve az Atyához vezet el minket. Részesít bennünk már itt a földön a mennyországi lét előízében. A Szűzanya mindig tökéletesen szép, és jó. Soha sem lesz ráncos, rosszkedvű, ahogy ez a mi földi életünkben előfordul. Ezért is mondhatjuk, hogy a keresztény öröm a Szűzanyától is származik. „Habár az nem zárja ki a szenvedést, fájdalmat, vagy a szomorúságot, a keresztény öröm szívből fakadó öröm, erővel legyőzött szomorúság. Ez pedig Máriára mutat, akitől tanulhatunk, és akinek örökbefogadott gyermekei vagyunk már itt a földi életben” – zárta szavait Ottó atya.

A szentmise végén a hívek körmenetben vonultak a falu főutcáján, majd – a templomba visszatérve – a plébános atyával imádkoztak a Fatimai Szűzanyához.

Szöveg és fotó: Magyar Ákos