Szombathelyi Egyházmegye

A Premontrei Gimnázium hamvazószerdai szentmiséje

HamvazószerdaTöbb mint hatszáz diák vett részt március 6-án délben, a szombathelyi székesegyházban tartott hamvazószerdai szentmisén, mellyel a Premontrei Gimnázium tanulói is megkezdték a nagyböjtöt, a húsvét előtti negyvennapos készület idejét.

HamvazószerdaE napon végzik ősi hagyomány szerint a hamvazkodás szertartását, melyhez a hamut az előző évi virágvasárnapi barkák elégetéséből nyerik. A szertartás során a hamuval keresztet rajzolnak a hívők homlokára, vagy a fejére hintik azt a következő szavak kíséretében: „Emlékezz, ember, hogy porból vagy és porrá leszel”, vagy: „Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban”. Az iskola minden diákja megkapta ezt a jelet, amely egyszerre jelenti az elmúlást és a megtisztulást, de egyúttal arra is ösztönöz, hogy komolyabban elgondolkozzunk saját sorsukon és a világ sorsán.

HamvazószerdaMa egyre nagyobb energiákat fordítunk külsőnk ápolására. Sokunk fogyókúrázik, testet épít, hogy a külseje szép, makulátlan és edzett legyen. A felszín egyre fontosabbá vált, de közben elfelejtkezünk a mélységről, bensőnk ápolásáról. A mai ember ápolt külseje mögött sok esetben fájdalmas üresség van. Hiányzik a lélek ápolása, edzése, amely ugyanolyan fontos lenne. Épp erre kínál jó alkalmat a nagyböjt. Egyfajta tavaszi nagytakarítás ez a lélekben, mikor megszabadulhatunk a felesleges és káros megszokásoktól, visszaszerezhetjük az irányítást életünk fölött, és újra az igazán lényeges dolgokra koncentrálhatunk, melyek megmaradnak egy életen át, sőt azon túl is.

Szöveg: Hancz Gábor Tamás O.Praem.