Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A hatékonyabb hitoktatásért - Véget ért a Mentorprogram a Szombathelyi Egyházmegyében

Diplomaosztó2019. március 10-én az oklevelek átadásával lezárult a Szombathelyi Egyházmegyében két éve zajló hitoktatók lelki, szakmai és módszertani továbbképzését és fejlődését segítő Mentorprogram.

Mentorprogram2017-ben még Németh Norbert atya vezetésével indult el a Mentorprogram a Szombathelyi Egyházmegyében, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Martos Levente Balázs a Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának vezetője. Magyarországon pl. a Szeged-Csanádi és az Esztergomi-Budapesti Főegyházmegyékben működik hasonló képzés, aminek célja, hogy segítse a hitoktatókat. Részben módszertani, részben személyes segítségnyújtásról van szó. A cél a hatékonyabb hitoktatás.

A mentorok óralátogatása, valamint a velük történő szakmai kommunikáció segíthet a nehézségek megoldásában, új módszerek bevezetésében a hittanórán. Így a diákok jobban megérthetik a tananyagot, mélyebb tudásra tehetnek szert.

Huszonhárman vették át oklevelüket Szombathelyen a Jézus Szíve (Zárda) – templomban megtartott szentmisén.

Székely János megyéspüspök szentbeszédében arra biztatta a mentorokat, hogy segítsék a fiatalokat a nagy kísértések ellenére is kiteljesedni. Egy hitoktató élni tanít, szárnyalni, szeretni. Segít, hogy a gyerekek kinyissák lelküket a Teremtő felé, befogadják az Ő erejét, szépségét, megtanuljanak szeretni. A hitoktatók feladata, hogy erős oszlopokat rakjanak le a gyermekek életében. Ezek segítenek a gyerekeknek megérteni, hogy az élet értelmét keresni kell; megtanítanak az Istenbe vetett szilárd hitre; a szívekbe vésik, hogy Jézus nem csak egy nagy ember, egy bölcs volt, hanem valóban Isten fia; elmagyarázzák, hogy szentségeink hatékonyak; felhívják a figyelmet, hogy az erkölcs és a törvények jók; és szilárdan hirdetik, hogy van örök élet, van beteljesedés.


Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt.

A Mentorprogram a Renovabis támogatásával valósult meg.