Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Visszakapták régi szépségüket a Szent Pál terem festményei

Tarr György restaurátor munkájának köszönhetően visszakapták régi fényüket, szépségüket a Püspöki Palota Szent Pál termének festményei. Május 3-án tartották az átadó ünnepséget. A videóval a Szent Pál teremben nézhetnek körbe  és csodálhatják meg a képeket.

https://www.youtube.com/embed/Ba-jqdTJoYs

Szent Pál terem átadásaAhogy a képek készítése, úgy azok 200 év utáni megújítása sem volt egy könnyű munka. A Stefan Dorffmaister által „alla prima”, azaz a vásznon előzetes rajzok nélkül megfestett alkotások óriási művészi teljesítményt tükröznek, mondta az ünnepségen Tarr György, a munkát végző restaurátor. Dorffmaister és Szily jó kapcsolatot ápoltak. Mielőtt ezt a megbízást megkapta a művész a novai templom Mária életét bemutató mennyezetképein dolgozott. Valószínűleg ez a munka elnyerte Szily tetszését, és ezért kérte fel egy újabb munkára Dorffmaistert, aki magát is több alkotásra ráfestette. Tarr György hozzátette: Dorffmaister igyekezett a legtöbbet és a legjobbat kihozni magából, ugyanakkor sértette az önérzetét, hogy a Díszterem kifestésére nem ő, hanem vetélytársa Anton Maulbertsch kapott megbízást. Sok esetben a képeket sem kímélték azok felhelyezésekor, ezek javításáról is gondoskodni kellett a mostani restaurálás során, és az 1920-as években végzett restaurátori munka nyomait is eltüntették.

Szent Pál terem átadásaSzékely János megyéspüspök rövid köszöntőjében arról beszélt, hogy nem véletlen a terem témaválasztása. II. József császár kormányzása korlátozta az egyház szabadságát. Pál apostol viszont példaképe annak, hogy a keresztény hit nem császárok uralma alatt áll, hanem egy titokzatos, belső erő vezérli. És gyakran szembekerül a világi hatalmakkal. A keresztény hit addig marad meg, amíg vannak Szent Pálhoz hasonló lángoló lelkű emberek, mondta Székely János. 

A Brenner János Iskola 4.c. osztályos diákjai elevenítették fel Szent Pál apostol életének a falakon megfestett néhány jelenetét. 

A következő terv a Díszterem mennyezeti freskójának a restaurálása. A munkálatok, amelyeket Tarr György végez majd, várhatóan szeptemberben veszik kezdetüket.