Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Aranyszájú Szent János liturgiája a kámoni templomban

Görögkatolikus szertartás Szombathelyen2019. július 7-én, évközi 14. vasárnap délelőtt különleges szertartáson vehettek részt a Szombathely kámoni városrészének hívei a Krisztus király templomban.

Görögkatolikus szertartás SzombathelyenSzabó Tamás Nyíregyháza-örökösföldi parókus, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye pasztorális helynöke görögkatolikus Szent Liturgiát vezetett a kámoni templomban. Egyházunk sokféleségét fejezi ki az, hogy a katolikus hívek többféle rítusban ünnepelhetik az Eucharisztiát. A hívek meglepően szép számmal vettek részt, és kapcsolódtak be a keleti rítus dallamaiba énekeibe. Többen megjegyezték, hogy nagyon szívhez szóló volt maga a liturgia is a gesztusok, mozgások, és illatok alapján. 
Ezen a vasárnapon az inaszakadt emberről szóló evangéliumi szakaszt olvassa a keleti egyház (A kafarnaumi százados története (Mt 8,5-13)). Tamás atya szentbeszédében kifejtette, hogy minket csupa béna, sérült ember vesz körül, és nekünk feladatunk, hogy elvigyük őket Jézushoz. De ha nem is sikerül közelebb vinnünk őket az Úrhoz, kérhetjük őt, hiszen csak egy szóval kell kérni Jézust, és az az egy szó hathatós imádság lesz nekünk "szombathelyi századosoknak" Jézusnál. 
A liturgia befejeztével Tamás atya megköszönte az aktív részvételt, és az Edelényi kórus énekét. Majd pedig a megmaradt de nem átváltoztatott proszforából (kovászos kenyér, amivel a keleti liturgián miséznek) mindenki vehetett a templom bejáratánál. A mise után pedig lehetőség nyílt megismerkedni egy görögkatolikus pap családjával is, hiszen Tamás atya elhozta feleségét, és hét gyermekét is.