Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A felújították a vaskeresztesi Szentháromság-szobrot

Felújított szoborAz Emberi Erőforrások Minisztériuma és Vaskeresztes Önkormányzata támogatásának köszönhetően felújításra kerül a vaskeresztesi Szentháromság-szobor. Június 16-án, Szentháromság vasárnapján áldotta meg Inzsöl Richárd káplán.

A Szentháromság szoborcsoport története

Az Atya, a Fiú és a Szentlélek dicsőségét szentek társaságában ábrázoló szoborcsoport felállításának korai előzménye, hogy 1640-ben jezsuiták kapták meg a pornói apátság birtokait Német-Keresztes községgel együtt soproni kollégiumuk fenntartására. A jezsuiták jeles előmozdítói voltak a barokk vallásosság kialakulásának, s azon belül a Szentháromság tisztelet terjesztésének. Hatásuk az egész Pinka-völgyben megfigyelhető a ma is látható, nagyszámú barokk kori szakrális emlékeken.

Német-Keresztesen 1760-ban Poller János és társai tettek alapítványt 50,40 ft értékben a Szentháromság szobor felállítására és fenntartására. A szoborcsoport zömében homokkőből készült.

A szobor talapzatának főhomlokzatán látható felirat egy kronosztikon, vagyis évszámot rejtő mondat. A német nyelvű szövegből kiemelt betűk római számokként való összeadása megadja a felállítás évét: 1761.

IHR ENGL VND MENSCHEN SINGT HEILIG, HEILIG

1           +50+5+500+1000+100     +1       +1+50+1   +1+50+1=1761

(TI ANGYALOK ÉS EMBEREK, ÉNEKELJÉTEK: SZENT, SZENT)

         Emberi Erőforrások Minisztériuma A háromszögletű talapzat önmagában is utal a Szentháromság titkára. Homlokzatain Szent Rozália, a pestis, járványos betegségek elleni védőszent, Szent Flórián, a tűzvész elleni segítőszent, és Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítójának domborműves ábrázolása látható.

A posztamens csigavonalas díszítésű sarkain Nepomuki Szent János a hidak védőszentje, valamint Szent Sebestyén és Szent Rókus szobrai állnak,akik mindketten a pestis és általában a járványos betegségek elleni védő közbenjárók.

A felhőkkel díszített oszlopot Szent József a gyermek Jézussal,Keresztelő Szent János és a Boldogságos Szűz Mária szobrai gazdagítják. Az oszlopon pedig a Szentháromság alakjai: az Atya, a Fiú és galamb képében a Szentlélek látható, valamint még két puttó (angyal) kezükben mécstartónak kialakított szívvel.

           Emberi Erőforrások Minisztériuma A szobor művészi kompozíciójának alkotói sajnos ismeretlenek. Nagyobb renoválások évei: 1850, 1908, 1933 ÉS 2019. Jelenlegi elhelyezkedése története során a harmadik. Eredetileg a Pinka patakon átívelő híd partján, de az út túloldalán volt. A 2019-es restaurálás az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázata (EGYH-EOR-18-0058) és Vaskeresztes község Önkormányzata pénzügyi támogatásával valósult meg. A restaurálási munkálatokat a Kőművészet Kft. szakemberei Kovács Attila okl. szobrász-restaurátor vezetésével végezték el.

Fotó: Fixl Renáta