Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Felújították a Szent Lőrinc vértanúnak ajánlott templomot Zalaszentlőrincen

ZalaszentlőrincPüspökségi anyagi támogatással és a helybéliek munkájával két év alatt újult meg a település római katolikus temploma. A felújítás utáni újraszentelés vasárnap ünnepi szentmise kíséretében történt. (www.zaol.hu)

ZalaszentlőrincDr. Székely János szombathelyi megyéspüspök és zalaszentlőrinci hívek plébánosa Kiss L. Gábor celebrálta az újraszentelési ceremóniát, előtte pedig Csiszár László, a Zalaegerszeg közeli település polgármestere számolt be a templom történetéről és a felújítási munkálatokról.

Zalaszentlőrinc– Ilyen kis községben, mint Zalaszentlőrinc, nagy jelentősége van minden mozzanatnak, amely a település arculatát szebbé, rendezettebbé teszi, hogy lakóink komfortos környezetben élhessenek – mondta a 250 lakosú község első embere.

– A 15 évvel ezelőtti beavatkozás során a tetőszerkezetet tették rendbe, de az épület vizesedett, így muszáj volt nagyobb felújításba kezdeni, szerencsére a püspökségünktől kaptunk pályázati támogatást – tette hozzá a beruházást szervező egyházközség vezetőjeként Mikla Lászlóné.

Az összköltség a támogatással, adományokkal együtt 10 millió forintot tesz ki.

ZalaszentlőrincA polgármesteri beszámoló kitért a kezdetekre is: a Szent Lőrinc vértanú tiszteletére szentelt templomot már 1382-ben említik az oklevelek, s azt az akkori Fancsika területéhez kötve. A településnek 1436-ban már volt parókiája, de a középkori plébániák történetéről írásos dokumentumok nem maradtak fenn. A török hódoltság alatt elpusztult a falu, a templomról csak 1698-ból szól adat egy püspöki vizitáció alapján. Ekkor csak a torony és a falak állnak, s plébánia sincs. Nyolcvan évvel később már harangról és 300 fő befogadására képes épületről szólnak a feljegyzések. A jelenleg látható, hatvan ülőhelyes épületet 1904-ben építették.

ZalaszentlőrincAz elmúlt évtizedek beruházása három lépcsőben valósult meg, idézte a polgármester. A 90-es években a külső festésen kívül a toronykupola kapott vörösréz borítást, 2002-ben tetőzetet és héjazatot cseréltek, mindkettő önkormányzati finanszírozással.

 

A szóban forgó teljes körű munkálatok 2017-ben kezdődtek, miután a püspökség ötmillió forintot juttatott Zalaszentlőrincnek. Ezzel az összeggel és az adományok révén mód nyílt a szigetelésre, külső-belső vakolásra, burkolásra, festésre, csapadékelvezetésre térkő burkolat elhelyezésére. Az asztalos munkák során belső lépcső, padok, nyílászárók, egyéb bútorzat készült, ami lámparendszerrel és harang automatika beszerelésével egészült ki. Restaurálták a védőszentet ábrázoló festményt is. A munkálatok idején a népház adott otthont az istentiszteleteknek. Az ünnepi átadáson kiemelték az itt élők önzetlenségét.