Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megújult az olaszfai Szent Miklós-templom 137 éves orgonája

OrgonamegáldásHatalmas összefogás áll a renoválás mögött, tegnap pedig a már hagyományos magyar–olasz baráti napon a megyés püspök kért áldást a hangszerre. (www.vaol.hu)

Kottákkal és lampionokkal ízlésesen feldíszítették a templomkertet és a plébániaudvart, a templom pedig megtelt az ünneplőkkel tegnap délután. Dr. Székely János megyés püspök celebrált ünnepi szentmisét, magyar és olasz nyelven zajlott a liturgia. A püspök szerint Isten örömmel tekint le Olaszfára, a kis falu templomára és közösségére meg a magyar–olasz barátságokra. Ezekért adott hálát és az orgonaszóért, amely, mint mondta, segíti Isten dicsőítését.

Itt volt az orgonaépítő is az ünnepélyes avatón: a 137 éves hangszert a győri Albert Miklós mester újította fel, természetesen a karzatról, a hangszer mellől követte a hálaadó misét. A teljes felújításon átesett orgonát Rákász Gergely orgonaművész szólaltatta meg először, a szentmise résztvevői óriási tapssal köszöntötték a művészt és a tiszta, ünnepélyes orgonahangot. A Szívügyünk Olaszfa Egyesület állt a hangszer megmentése mellé, az ötlet és az adománygyűjtés eredménye pedig az egész régióban példa nélküli hangszermentés lett, ezt ünnepelték az olaszfaiak és az olaszfai olaszok tegnap.