Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Bodorkós Imre esperes-plébános tartott előadást a szentgotthárdi könyvtárban

ElőadásAz Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében, a szentgotthárdi Móra Ferenc Városi Könyvtár szervezésében tartott előadást Főtisztelendő Bodorkós Imre espres-plébános, „Család a vallás jegyében” címmel.

ElőadásA lelkipásztor bevezetőjében kiemelte, a család az egyház útja, felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy Jézus, az Isten fia a család óvó-védő szeretetébe érkezett-született. Bodorkós Imre plébános a római katolikus egyház családképéről szólva kiemelte a család értékét a társadalmi, valamint egyházi vonatkozásban. Elmondta, a megtestesüléssel – amellyel valljuk, hogy Isten fia ember lett – az Isten kinyilvánítja a család iránti nagyrabecsülését. – Jézus Krisztus, ahogy az Evangéliumból megismerhető a személye, sok mindenről lemondott – hangsúlyozta a szentgotthárdi plébános. – Egyről nem mondott le, arról hogy családba szülessen. Karácsonykor ezt ünnepeljük, mindannyian, hívő és a hittől távol élő emberek egyaránt. Az Isten fia egy családban jelent meg, a család óvó-védő szeretetében.

ElőadásAz előadáson elhangzott, Jézus Krisztus emberi kézzel dolgozott, emberi szívvel szeretett, mint ember. Az egyszülött fiú a család által lépett be a történelembe. Ezáltal Jézus Krisztus nem csak az Istent ismerteti meg az emberekkel, hanem az embert is megismerteti az emberekkel: az emberi élet szépségét, az emberi lét vonásait. Az egyháznak fontos feladata a családdal való törődés, a család tagjaival való törődés. Bodórkos Imre szólt arról is, hogy sokszor elhangzik, miszerint válságban van a család. Azonban véleménye szerint kihívásokról van szó, amelyek minden történelmi korszakban jelen voltak, jelen vannak, és jelen lesznek. Hangsúlyozta, a család nem egy válság tüneteket produkáló közösség, hanem az ember számára egy különleges értékeket közvetítő valóság.