Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Legyetek szentek! - Szent Márton ünnepelték a Szombathelyi Egyházmegye hívei és papjai

Szent Márton ünnepeLegyetek szentek! Erre biztatta a híveket szentbeszédében Varga László kaposvári megyéspüspök Szombathelyen 2019. november 9-én. Szent Mártont, a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjét ünnepelték Székesegyházban.

Szent Márton ünnepeA Szombathelyi Egyházmegye hívei és papjai minden évben összegyűlnek, hogy közösen adjanak hálát az egyházmegye szülöttéért, megemlékezzenek életéről. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy mindenki újra felidézze Szent Márton életpéldáját, amelyből bátorítást, erőt meríthetnek az emberek hitvalló keresztény életük megerősítésére. Az egyházi ünnepség kiemelkedő eseménye a Székesegyházban bemutatott szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka idén dr. Varga László, kaposvári megyéspüspök volt. Az idei évben még felemelőbbé tette a szertartást, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje éppen Szombathelyen, a Székesegyházban látható.

Akarsz-e szent lenni? Ezt kérdezné Márton, ha ma itt lenne, mondta szentbeszédében Varga László. Ez a teljes élet, ez a Mennyei Atya akarata. Ezért küldte Isten el Fiát, ezért tanított minket az evangéliumra és az igazságra, hogy szentek legyünk. Mi egy szentnek vagyunk a képmásai és a képmásnak olyanná kell válnia mint a kép. Az Atya akarata, hogy mindannyian szentek legyünk. Ez nem szabadon választott gyakorlat. Aki nem mond igent Isten akaratára, az nem tud teljes életet élni Jézus Krisztusban. Nem elég ha csak becsületes állampolgár akar valaki lenni,vagy erkölcsös, becsületes katolikus. Ez jó, de nem elég. Ne érjétek be kevesebbel, csak az életszentséggel. Erre ad példát Szent Márton. Aki Isten előtt áll, keresi az ő tekintetét, és tud hallgatni, annak, hallhatóvá válik a Szentháromságos szeretet diszkrét hangja. Isten nem süket-néma. Szeret mindannyiunkat. És ahogy egy szülő, aki szereti a gyermekeit és beszél hozzájuk, Isten is beszél hozzánk. Az nem az ő problémája ha nem halljuk meg, hogy nem adunk időt neki, hogy nem akarunk a jelenlétében leni, hogy csak röpimákra futja, vagy csak rövid időre, hogy elidőzzünk Isten jelenlétében. Ha adsz időd Istennek akkor az ő közelsége betölt és hallhatóvá válik a szeret hangja. Mert a szeretet beszél ahhoz aki szeret, úgy hogy megértsük az ő szavát. Adj időt Istennek. Mindenre van időnk amire vágyakozunk.Ha nem adunk időt Istennek, akkor az azt is jelenti, hogy vágyunk rá. Pedig Isten vágyik arra, hogy velünk lehessen, befogadjuk az ő jelenlétét és az ő ajándékait.

Szent Márton ünnepeIsten felkínálja az Istengyermekség szabadságát, ami az igazi szabadság. Tedd függővé magadat Isten jelenlététől, önként, szabadon. Ezt a példát adta nekünk Krisztus is, mondta Varga László..

Szent Márton személyesen tapasztalta meg azt az igazságot, hogy az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztus és a szenvedő ember ugyanaz. Fontos, hogy ezt megértsük, hiszen amíg ezt szétválasztjuk, addig koloncnak, nyűgnek fogjuk tekinteni a megtört ember testvéreinket. De ha felismerjük ezt az igazságot, és szeretjük Jézust, akkor minden megváltozik. Bár a körülmények, az emberek ugyanazok lesznek, csak mi változunk meg, mondta a megyéspüspök. Amikor megváltozik a szíved és szeretettel nézed a szenvedőt akkor minden megváltozik. Könnyű szeretni az Eucharisztiában Jézust, vagy nagypénteken hódolni a kereszt előtt évente egyszer, de a meghívásunk többre szól. Váljatok szabaddá a szeretetre! Engedjétek, hogy Krisztus szabaddá tegyen Benneteket! Amikor a hit szemével kezdjük nézni a világot, az Egyházat, akkor az nem botrányok története, hanem a feltámadt Krisztus titokzatos teste, amelyen ott vannak a szögek helyei, a sebhelyek, azért, hogy a sebzettek is beleférjenek ebbe a testbe,. Amikor a hit szemével látjuk a másik embert, akkor nem szociológiai, pszichológiai összetevőket keressünk, hanem az Isten képmását és Isten gyermekét fogjuk látni. Jól csak a hitével lát az ember, mert látja a titkot, a misztériumot, a valóságot, mondta Varga László. Ha a hit szemével látjuk embertársainkat akkor felsejlik a Titok. És ha a szeretettel szemléljük a Titkot, akkor feltárja magát az Isten ezekben az emberekben. Akkor odamerünk ülni melléjük és megmerjük kérdezni: Hogy vagy? És lehet, hogy csak egy jó szóra vágyik és hálás lesz, ha nem megvetést lát egy másik ember szemében hanem közösségvállalást. Ha szeretettel szemléljük a Titkot, akkor feltárja magát az Isten és megváltozik a világ, mert másként leszünk benne.

Szent Márton ünnepeVarga László hangsúlyozta: nem csak mi választunk szenteket, hanem ők is kiválasztottak minket. Legyetek hálásak a szenteknek és legyetek Krisztus követői, ahogy ők is azok voltak, biztatta a jelenlévőket. Has így tesztek, akkor megtörténik a csoda, és Isten országának öröme, igazsága és békéje átragyog minden ember életén és akkor minden megváltozik.

A szentmise végén Székely János megyéspüspök Szent Márton oltáránál imádkozott egyházmegyénkért, a papságért, a hívekért.