Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szólj be a papnak – beszélgetéssorozat 7. rész: Az egyház és a szexualitás

szolj-be-a-papnak-7-1A Martineum Felnőttképző Akadémia szervezésében folytatódik a „Szólj be a papnak” című programsorozat, mely 2019 őszétől 2020 tavaszáig összesen 6 alkalommal kerül megrendezésre az AGORA Savaria Filmszínházban. Az új évad első beszélgetésének témája „Az egyház és a szexualitás” volt. 

szolj-be-a-papnak-7-3A programot nagy érdeklődés övezte, kb. 90-en voltak kíváncsiak az egyházakat képviselők véleményére, emellett az esemény élő közvetítését is többen követték a „Szólj be a papnak” facebook oldalán keresztül. Meghívott vendégeink Dr. Székely János római katolikus püspök, Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész, Jakab Bálint református lelkész és Varga László Ottó baptista lelkész voltak, az estet Pezenhófer György moderálta.

Az érdeklődők online felületen, anonim módon már a rendezvényt megelőzően elküldhették kérdéseiket a meghívottaknak, de lehetőségük volt a helyszínen is kérdezni.

szolj-be-a-papnak-7-2Pezenhófer György moderátor bevezetésként rávilágított arra, hogy manapság sok szó esik a szexualitásról, de kérdés, hogy a lelkipásztorok megfelelő felkészítésben részesülnek-e a témával kapcsolatban.

Az est további részében sem könnyű kérdéseket fejtegettek vendégeink. Többek között Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök annak okairól beszélt, hogy miért van az a nagyon magasra tett bibliai eszmény, hogy a szexualitás a házasságba való. Jakab Bálint református lelkésztől hallhatták a jelenlévők, hogy a hatodik parancsolatot („Ne paráználkodj!”, mely a reformtusoknál a hetedik parancsolat) a német nyelv úgy fordítja: „Ne törj házasságot!”, és ebbe beletartozik, hogy se a magadét, se a másét.

szolj-be-a-papnak-7-4Vendégeink kifejtették egyházaik álláspontját az együttélésről is. Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész szerint az a probléma az együttéléssel, hogy a párok gyakorlatilag úgy élnek házasságot, hogy nincsenek összeházasodva. Egy hívő ember számára hitéből fakadóan fontosnak kell éreznie azt, hogy amikor párjával életközösségre lép, elkéri Isten áldását. Ha ez nem fakad belőle, akkor a hittel is gond van. Varga László Ottó baptista lelkész szerint különbséget kell tenni a között, hogy valaki ismeri Isten útmutatását, igéjét, tudja, mi lenne a helyes és így él együtt házasság előtt, vagy pedig nem keresztényként él.

Természetesen a téma megkerülhetetlen része az egyházak viszonyulása a homoszexualitáshoz. Ha nem is a házasságkötés kapcsán, de komoly teológiai vita zajlik a kérdésről. Az egyházak nem ítélik el a homoszexuális embereket, ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a hajlam önmagában milyen gyökerekből fakad. Fontos világosan látni, hogy nem genetikai eredetű, nem egy determinizmus.

A program során őszinte, nyílt véleményeket hallhattunk az egyházak képviselőitől. A beszélgetés 2019. november 19-én 16:45-től hallható a Mária Rádió Savarián, illetve visszanézhető a „Szólj be a papnak” facebook oldalán.