Szombathelyi Egyházmegye

Házmegáldás Vízkereszt ünnepén

HázmegáldásVízkereszthez kötődik a házszentelés hagyománya, de az otthon megáldását beköltözés vagy nagyobb felújítás után, az év bármely időszakában lehet kérni.

HázmegáldásHagyományosan vízkereszt napján, vagy az ünnep hetében kérik a katolikus családok lelkipásztorukat, hogy látogasson el hozzájuk és áldja meg otthonukat. A szertartás részeként a pap az ajtó szemöldökfájára krétával felírja az évszámot, és a latin áldásformula, a Christus Mansionem Benedicat (Krisztus áldja meg e házat) szavak kezdőbetűit. A népi értelmezés a szokást a Háromkirályokhoz kapcsolja, ezért olvasható a napkeleti bölcsek nevének kezdőbetűje, G+M+B felirat is házmegáldások alkalmával. A néphagyomány ezen felül gonoszűző jelleget is tulajdonít a házszentelésnek.

HázmegáldásA Szombathelyi Egyházmegyében napjainkban is élő ez a hagyomány. Gaál Sándort, a szombathelyi Fatimai Szűzanya Szeplőtelen Szíve és Boldog Batthyány-Strattmann László-templom plébánosát szerda este kísértük el egy házmegáldásra. A templomtól nem messze, a lakótelep 4 emeletes épületeinek egyikébe csöngetünk be, a Kovács házaspárhoz.  Gabriella és Szabolcs, valamint 3 gyermekük fogadnak Bennünket. A beköltözésükkor is megáldatták a lakásukat, és fontosnak tartják, hogy ezt a vízkereszti hagyományt folytassák. Sándor atyával együtt mondjuk az imádságot, kérjük az áldást a Kovács családra és otthonára. A szenteltvízzel meghintés után jön a gyerek által leginkább érdekesnek talált mozzanat, amikor az áldásformula latin szövegének kezdőbetűi és az évszám felkerül – a mi esetünkben – az ajtó feletti falra.

Előjegyzések folyamatosan érkeznek a házmegáldásokra, mondta Gaál Sándor atya. De nem csak Vízkeresztkor hívnak a családok, hanem amikor beköltöznek az otthonukba. És itt, ahol folyamatosan épülnek a többlakásos lakóépületek, ez egész évben zajló folyamat.