Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Jožef Smej nyugalmazott maribori segédpüspök smaragdmiséje

Smaragdmise2019. december 8-án mutatta be smaragdmiséjét a Maribor közeli Léránt település szociális otthonában Jožef Smej nyugalmazott maribori segédpüspök, akit 1944. december 8-án szenteltek pappá Szombathelyen.

SmaragdmiseA Muravidékről származó Püspök úr tanulmányai egy részét Szombathelyen végezte és itt szentelték pappá a szeminárium kápolnájában 1944. december 8-án.

A Maribor közeli Léránt település szociális otthonában él. 2019. december 8-án az otthon kápolnájában mutatta be smaragdmiséjét a szlovén püspöki konferencia tagjaival és a jelenlévő papsággal. A szentmise elején az egyházmegye általános helynöke köszöntötte a jubiláns püspököt. Az evangéliumot maga az ünnepelt olvasta fel, akit a szentmise végén többek között pápai nuncius is köszöntötte és átadta a Szentatya üdvözletét. 

Smej püspök a szentmise végén hálatelt szívvel  emlékezett vissza magyar nyelven is a hetvenöt évvel ezelőtti eseményre, szentelő püspökére, Kovács Sándorra valamint tanáraira és lelkipásztori állomáshelyeire. Ezt követően smaragdmisés áldásban részesítette a megjelenteket. Püspök atya február 16-án lesz 98 éves.

A Szombathelyi Egyházmegyét Brenner József nagypréspost és Császár István általános helynök képviselte.