Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Amikor Szent Márton köpenye betakar – Segítség a bajba jutottaknak

Szent Márton Köpenye AlapítványLegutóbb áprilisban beszélgettük Szent Márton Köpenye Alapítványról, a Szent Márton Missziós Ház kapcsán. Akkor is szóba került már a járvány okozta társadalmi hatás, de egy hónap elteltével talán több konkrétum is mondható. Gombos Adriennt, a Szent Márton Köpenye Alapítvány vezetőjét kérdeztük.

Mit érzékelnek, mekkora a baj?

A nehéz sorsú családok életében azért nehezebb a helyzet, mert semmiféle tartalékuk nincs, s azoknak az embereknek a nagy része, akik támogatták őket szintén nehézségekkel küzdenek a vállalkozásaikban, megélhetésükben. Tapasztalataink szerint az iskolai közétkeztetés működik, ami azt jelenti, hogy a gyerekek hétköznapokon kapnak meleg ételt. Bár voltak olyan családjaink- nem is egy -, akiknek ügyintézésben segítségre volt szüksége ahhoz, hogy ezt az étkezési lehetőséget továbbra is kapják a gyermekek. Most azok a családok, akik a látókörünkben vannak, kapnak tehát hétfőtől péntekig napi egyszeri meleg ételt az iskolákból. A hétvége azonban gondot jelent.

Látunk még olyan problémákat, hogy bár a digitális oktatás működéséhez szükséges eszközöket a legtöbb iskola megpróbálta biztosítani a gyermekeknek, azonban sok olyan család van, ahol nem tudják kezelni ezeket az eszközöket, nincs hozzáértésük ahhoz, hogy segítsenek a gyermekek otthoni tanulásában, s így a gyermek nem halad a tananyag feldolgozásával, nem küldik a pedagógusoknak a visszajelzéseket. Ebben sajnos mi sem sokat tudunk segíteni, de keressük azokat a pedagógusokat, akik tudnak még időt és energiát áldozni arra, hogy például ilyen gyermekeknek segítsenek valamilyen formában. Ez ügyben még érdemi segítséget nem tudtunk adni, de dolgozunk rajta.

Kik kerültek a legnehezebb helyzetbe?

Akiknek nem volt tartalékuk és egyik napról a másikra éltek, ott a kiinduló pont is nehéz volt. Ezt nehezítette tovább a tény sok családban, hogy a családapák, akik szeretnének dolgozni, most nem tudnak. Nagy részük segédmunkát végez, döntően építőiparban. Azonban az építkezések egy jelentős része is szünetel. Igyekszünk nekik is segíteni, kutatjuk a lehetőségeket. Az Szombathelyi Egyházmegye, az Egyházmegyei Karitász segítségével az elmúlt hetekben sikerült olyan munkalehetőségeket találni néhány családfenntartónak, melyek átmenetileg ugyan, de adnak most némi bevételt a családoknak.

Az alapítvány egy felhívást tett közé – ezt a plakátot láthatják is az olvasók. Miért indították a kezdeményezést és mi a célja?

Ahogy az imént említettem, azt látjuk, hogy a hétvégi meleg étel biztosítása jelent nagy gondot a családokban. Valamint a beszélgetésünk idején épp zajló tavaszi szünidő, mely időszak alatt nincs biztosítva az iskolákban az ebéd. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitásszal, a Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportjával és az Egyházmegyével közösen, összefogásra kértük a város lakóit - de nem csak szombathelyieket -, vállalkozásokat, magán személyeket egyaránt, hogy segítsünk ezeknek a családoknak. Legyen meleg étel minden rászoruló asztalán!

Kikre számítanak támogatóként?

Bárkire, aki tud segíteni. Anyagi támogatással, tartós élelmiszerrel, önkéntes munkával az étel kiszállításában. Itt szeretném megköszönni a szolgálatot azoknak az önkénteseknek, akik most is aktívan segítenek. Isten áldja őket!

Az akció már zajlik: mik az eddigi tapasztalatok, mekkora segítség a családok számára az Önök által szétosztott ételadomány?

Nagy örömmel számolhatok be róla, hogy Istennek hála, sok ember mozdult meg és nyújtott, nyújt segítséget ahhoz, hogy a kezdeményezés sikeres legyen. Az alapítvány számlájára eddig 552 ezer forint érkezett.  Az Egyházmegyéhez tartozó Martinus Gastro Kft. közreműködésével az első ebédeket április 5.-én, vasárnap vittük ki három családhoz, először csak 10 adagot. A tavaszi szünet minden napján vittünk ebédet 13 család számára, 43 adagot, 3 – 4 önkéntes segítővel.

A jövő hétvégétől, április 18-tól, 100-150 adag ételt tudnánk már vinni. Ehhez még várunk olyan segítő önkénteseket, akik szombaton és vasárnap saját autóval, körül-belül 6-7 címre tudna vinni meleg ételt.

Azt látjuk, hogy nagy segítséget jelent a családok számára az így kapott meleg étel, hiszen vannak olyan családjaink, ahol 7-8 gyermeket nevelnek a szülők, vagy egyedül az édesanya. Olyan családunk is van, ahol nagyobb testvér gondoskodik gyámként a kisebb testvérekről, mert a szülők meghaltak... Igyekszünk tartós élelmiszerrel is segítséget nyújtani.


Május az adóbevallás időszaka – ezt a kormány szeptember 30-ig kitolta-, amikor az adónk 1x1%-ról is rendelkezhetünk. Miért lenne fontos, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel és támogassuk pl. a Szent Márton Köpenye Alapítványt?
 

Sajnos a Szent Márton Köpenye Alapítvány idén még nem kaphat 1%-os felajánlást. Ehhez két éves működés szükséges. Viszont az alapítvány számlájára folyamatosan várjuk a támogatásokat, s emellett a tartós élelmiszer adományokat, önkéntes segítőket is.

Az akcióról beszámoló a Vas Népe on-line oldalán, amely elérhető itt.