Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Élet a járvány idején - Interjú Kiss György atyával

Kiss GyörgyHogy élik meg a lelkipásztorok a járványhelyzet miatt kialakult „közösség nélküliséget”, miért jók az online közvetítések, hogyan lehet ebből profitálni a jövőre nézve? Erről is beszélgettünk Kiss György csákánydoroszlói plébánossal. A teljes beszélgetést Martinus újságunk májusi számában olvashatják.


Hogyan fogadta a hírt, hogy meghatározatlan ideig nép részvétele nélkül kell a szentmiséket bemutatni?


 Ez év március hónapban püspök atyáink fájdalmas, nagyon nehéz döntést hoztak, azzal kapcsolatban, hogy világjárvány miatt, a nyilvános szentmisék meghatározatlan ideig szünetelnek. Nem volt könnyű ezeket meghozni, de elfogadni sem, hiszen plébániám területén, hála Istennek viszonylag szép számmal jártak vasárnapi szentmisére az emberek. De a reánk bízottak iránti felelősség és engedelmesség miatt, meg kellett hozni ezt a döntést, hiszen csoportosan könnyebben terjed el  a vírus.


Hogyan-miből lehet egy ilyen helyzetben erőt meríteni egy pap számára?

Miből merít erőt egy lelkipásztor? Nem csak Ő, de minden hívő is egyedül Jézus Krisztusból merít erőt. Egyházunk most a húsvéti időt ünnepli, Krisztus Feltámadást. Ez a öröm hatja át Egyházunkat és minden tagját, ahogy egy zsoltár is mondja: „ezt a napot az Úr Isten adta, örvendjünk és vigadjunk rajta.” Igen, ezekben a megrendítő hónapokban is ebből az örömből tudunk "táplálkozni". Hiszen kihez is mennék: az örök élet Igéi Jézusnál vannak. Ha mindig Belőle mertünk erőt, ha vele megosztjuk bánatunkat, aggodalmainkat, akkor könnyebben viseljük el  az élet terheit.

Önök is online közvetítésre álltak át. Mit jelent ez az online jelenlét az Önök esetében? Korábban is volt ez gyakorlat, vagy most a kényszer szülte helyzetből igyekeztek a legjobbat kihozni?

Mivel nép nélkül kell a szentmisét bemutatni, a technika adta lehetőségeket kihasználva, online szentmiséket mutatunk be. Én személy szerint a Facebookon keresztül adok élő közvetítést, a hívek így tudnak bekapcsolódni a szertartásba. Eddig is volt lehetőség erre: aki akarta, az a nyilvános szentmisét is online felületeken keresztül tudta közvetíteni . Így nem csak a jelenlévők, hanem sokan mások is be tudtak kapcsolódni a szentmisékbe. Ebben a járványban viszont ez az élő közvetítés még jobban előtérbe kerül.

A hívek visszajelzése alapján mennyire fontos számukra, hogy így is részesei legyenek a szertartásoknak, a saját templomukból?

Az online közvetítéseken keresztül egyre többen kapcsolódnak be a közös imádságunkba, szentmisébe. Öröm látni a pozitív visszajelzéseket, hogy akár több, mint 1000-en is nézték és kapcsolódtak be, és öröm számukra, hogy így lélekben is részesei a szentmiseáldozatnak. Természetesen a személyes jelenlétet ugyan nem pótolja, de most így is érvényes számukra. Hála az Úrnak, határon túli,( Erdély, Felvidék,) kedves hívek, ismerősök is bekapcsolódnak az így végzett szentmisébe.

...  folytatás a Martinus májusi számában.