Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Segítség a bajban - Egyre többen kérnek segítséget a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásztól

karitászEddig már mintegy 10.000 családnak segített a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, mióta a kormány kihirdette a járványügyi veszélyhelyzetet. Sokan kérnek segítséget, olyan családok is, akik eddig soha nem fordultak meg a látókörükben. 

Miközben az utcák kiürültek, az Egyházmegyei Karitász szombathelyi központjában nagy a forgalom. Az udvaron éppen indulásra kész az egyik teherautó, amely, többek között, egy kerékpárt visz egy rászoruló családnak. Ausztriából érkezett a felajánlás, mondta Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója, aki megmutatja a krumplival megpakolt teherautót is. Még mindig tart a lepakolás, a szortírozás, mondja, hozzátéve: nagyon hálásak vagyunk az élelmiszereknek, hiszen ezzel nagy segítséget tudunk adni a nehéz helyzetbe került családoknak. 

Az épület egyik helyiségében szinte plafonig érnek a kartondobozok, bennük a tartós élelmiszerek. Ezeket csomagolják a munkatársak amikor belépek: a zacskókba kerül pl. tészta, tartós tej, konzervek, leveskocka, ahol gyerekek vannak ott müzli is. Ebben áruházláncoktól kapott és vásárolt termékek is vannak, mondta dr. Sámsonné Sándor Ágnes intézményvezető. Folyamatos a kapcsolat a plébánosokkal, így naprakészen tudják hány családnak hol és milyen segítségre van szüksége. De nem csak ezzel segítenek: akinek kell segítenek bútort, ruhát beszerezni, támogatást nyújtanak a pénzügyi nehézségbe kerülteknek a rezsidíjak kifizetésében, gyógyszerek kiváltásába. Volt olyan család amelyiket táblagép beszerzésében segítették, hogy a gyermek számára az otthoni tanulást biztosítani tudják. Az igény többszöröse annak mint ami a megszokott. A nagyobb gond ott van, ahol mindkét szülő elvesztette a munkahelyét, fizetésük a megélhetésre volt elég, tartalékuk nincs, és sajnos ez most gyakori eset, mondta az intézményvezető, ahogy az is, hogy sokan megkeresik olyanok is őket, akik eddig nem kértek segítséget.

A helyzet hasonló vidéken is. Az egyik sárvári áruházláncból minden nap elhozzák a karitász önkéntesei a közeli lejáratú termékeket, hogy azok a rászorulók asztalára kerülhessenek a környező településeken Kemenespálfára, Jánosházára, Vásárosmiskére, Celldömölk-Alsóságra, Nemeskeresztúrra, mondja Gyöngyi, aki maga intézi ezt. Ez az Élelmiszerbank program része, amelyhez a sárvári mellett szombathelyi, kőszegi áruházak, boltok is csatlakoztak. Így jut zöldség, pékáru a családokhoz. 

A családok mellett  a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottjaikról is folyamatosan gondoskodnak. 

Adományok folyamatosan érkeznek. Volt nagy mennyiségű tejtermék felajánlás egy celldömölki üzemtől, aminek köszönhetően joghurtokat, krémsajtokat adhattak a környéken élő családoknak. A nehéz helyzetben továbbra is várják a lakosság támogatását: a Karitász munkatársai azt kérik, hogy akinek van rá lehetősége, segítsen. Akár pénzbeli támogatással, és ebből a karitász munkatársai vásárolnak vagy tartós élelmiszerrel. Emellett felhívták a figyelmet arra is, hogy senki ne feledkezzen meg az adó 1%-ának felajánlásáról sem.