Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Területi és személyi változások egyházmegyénkben 2022. augusztus 1-jétől

Területi és személyi változások 2022Dr. Székely János megyéspüspök 2022. augusztus 1-jétől az alábbi területi és személyi változásokat rendelte el a Szombathelyi Egyházmegyében.

A Felvidéken jártak a jánosházi iskola 7. osztályos tanulói

285643675-710622306876173-8536907257237831167-nTöbbéves kényszerszünet után a hetedik osztályosok újra élhettek a lehetőséggel, és a Határtalanul-programnak köszönhetően 3 napot tölthettek a Felvidéken június 1-3. között. 

Istené a dicsőség - A papi hivatás kegyelmét, a felújított plébániaépület megáldását is ünnepelték Kőszegen a fatimai est keretében

Fatimai est és beöltözés_Fotó Soproni MónikaÜnnepelni és hálát adni jöttek össze a hívek a kőszegi Jézus Szíve-templomban június 13-án a fatimai este keretében, amikor dr. Székely János megyéspüspök megáldotta a felújított kőszegi plébániaépületet.  Ebben a szentmisében került sor Németh Norbert papnövendék beöltözésére is.

A Mária Magdolna-templom új orgonájának bemutatója Zalaegerszegen június 18-án

zalaegerszeg-orgonaA Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szeretettel hív minden érdeklődőt 2022. június 18. szombat 11:00 órára a zalaegerszegi Mária Magdolna-plébániatemplomba, a kétmanuálos 38 regiszteres, Carl Hesse bécsi mester hangzásvilágában épített új, mechanikus csúszkaládás orgonája bemutatására. Az orgonát Hajdók Judit, az orgona művészeti tervezője ismerteti.


Lezárult a 2023-as Püspöki Szinódus egyházmegyei szakasza - Letölthető a kérdőíves felmérés összegzése

logo-huA tavalyi év különleges eseményei között kell megemlítenünk a 2023-as Püspöki Szinódus előkészítő munkálatainak megkezdését. Ferenc pápa rendelkezése szerint ugyanis a szinódusi munkába az egyházmegyék is bekapacsolódnak. A célja ennek egy párbeszéd elindítása, hogy a szinódus ne csupán püspökök gyűlése legyen a Vatikánban, hanem egy folyamat, amelyből a katolikus hívek világszerte kiveszik a részüket. Így volt ez a Szombathelyi Egyházmegyében is. 

Újra világméretű szentségimádás

urnapjaErdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és az Országos Lelkipásztori Intézet közös imára hívja a világot június 18-án, úrnapja előtti szombaton, immár tizedik alkalommal.

Brenner-iskolás diákok látogatása a Püspöki Palotában

img-20220610-133014Székely János megyéspüspök meghívására június 10-én a szombathelyi Brenner-iskola 6.a. osztálya látogatott el a Püspöki Palotába. Péhm Gellért osztja meg élményeit olvasóinkkal.  

Újfajta gazdasági és jogrendre lenne szükség – Befejeződött az Átfogó ökológia című fórumsorozat

ElőadásA Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia Átfogó ökológia című fórumsorozata utolsó alkalmán, június 9-én a társadalmi igazságosságról tartott előadást Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke és Péti Márton településfejlesztő szakember, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese a budapesti Párbeszéd Házában.

Elhunyt dr. Horváth Lajos atya

Horváth LajosA Szombathelyi Egyházmegye – a családtagok és hozzátartozók nevében is – a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy DR. HORVÁTH LAJOS kanonok, vasmisés áldozópap életének 89. évében 2022. június 12-én a Szombathelyi Kórházban a betegek kenetével megerősítve hazatért a Mennyei Atyához.

Az egység és a közösségépítés példaképe - Szent Kvirinre emlékeztek Szombathelyen

szent-kvirin-unnep-szombathelyen-11Az ókori Savariában, a mai Szombathelyen 303. június 4-én vértanúhalált halt Szent Kvirin püspökre emlékeztek a hétvégén a vasi megyeszékhelyen. A Szent Kvirin-templom búcsúján püspöki szentmisével és az emlékfalnál rövid megemékezéssel ünnepeltek a hívek.

Életforrás Fesztivál és Kirakodóvásár

plakatÉletforrás Családi Fesztivál kerül megrendezésre Szombathelyen 2022. június 16-19 között.

X. Szombathely-Sümeg gyalogos zarándoklat július 20-23. - Információk

plakat-sumegi-zarandoklatA szombathelyi Szent Erzsébet Plébánia szervezésében immár tizedik alkalommal indul gyalogos zarándoklat Szombathelyről Sümegre. Részletek a plakáton, ami letölthető itt. 

Domonkos nyári egyetem

dnye2022. augusztus 1-4. között kerül megrendezésre Vasváron a Domonkos Nyári Egyetem.

Gondolatok Szentháromság vasárnapjára - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

szentharomsag-2022„Az Atyát, a Fiút és a Szentlelket dicsérjük, imádjuk, és áldjuk. Szemléljük a Szentháromságot! Őt lássuk meg, ha az égre nézünk, vagy a virágos mezőt látjuk, lássuk meg, ha megértjük Krisztus arcát, a kereszt beszédét, lássuk meg, ha megtudjuk azt a Kincset, aki bennünk, a mi szeretetünk kincseiben lakozik, a teljes Igazságot, aki százszoros, aki végtelen. Ismerjük meg az Atyát, a Fiút és a Szentlelket! És ha megismertük Isten benső életét, akkor mondjuk: Dicsőség Teneked, Te Atya vagy, Te hatalmas, gyengéd Erő, dicsőség Teneked, Te vagy a Testvér, az Irgalom Ura, aki szolgáltál, dicsőség Teneked, ó Lélek, a mi lelkünk Vigasza, dicsőség Teneked most életünk minden órájában, minden hajnalon és minden alkonyon, minden imában és minden könnyben, minden szeretetben és minden türelemben, és dicsőség Teneked a Te dicsőségedben, az Örökben, az Égben, ahol mindörökké Téged dicsérhetünk Tebenned.”

Szent Kvirin búcsú a szombathelyi szaléziaknál június 12-én

szalezi-bucsu-2022Szent Kvirin vértanúra emlékezik június 12-én a Szent Kvirin Plébánia közössége. Búcsúi ünnepükre mindenkit szeretettel hívnak.

25 éve indult újra a Katolikus Iskola Sárváron - Jubileumi ünnepség

25-eves-jubileum-15Újraindulásának 25 éves évfordulóját ünnepelte az idei tanévben a sárvári Szent László Katolikus Iskola. A jubileumi gálaműsort június 10-én tartották az intézmény tornacsarnokában.

Vasárnapi Ige - Szentháromság vasárnapja

https://www.youtube.com/embed/Plwtev7Hn9o

Szombathelyi egyházmegyei napok a Magyar Katolikus Rádióban

szekesegyhaz2A Magyar Katolikus Rádió egyházmegyei napokat indít azzal a céllal, hogy a hallgatók jobban megismerjék az egyházmegyéket, elöljáróikat, az egyházmegyékhez kötődő személyiségeket, karitatív és közösségi tevékenységet, kulturális eseményeket, épületeket, plébániai munkát. Június 12-én és 13-án a Szombathelyi Egyházmegye életébe nyerhetnek bepillantást a rádió számos műsorán keresztül.

Szent Antal ünnepe a szombathelyi ferenceseknél

plakat-szent-antalA szombathelyi ferences közösség szeretettel hív mindenkit június 13-án Szent Antal ünnepére. A szentmise főcelebránsa Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök. A plakát letölthető itt. 

Bérmálás a Székesegyházban

00122Pünkösdvasárnap több mint 200 fiatal kapta meg a bérmálásban a Szentlélek ajándékait a szombathelyi Székesegyházban.