Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nagyböjti lelkigyakorlat 1. - Dr. Takács Gyula atya gondolatai

A mai szentmise könyörgésében azért imádkozunk, hogy életünkben az a fáradhatatlan szeretet vezessen bennünket, amellyel Krisztus szerette a világot, és halálra adta magát érte. 
Nagyböjti lelkigyakorlatunk három elmélkedésében ennek az imádságnak a szavait választjuk.
Ebben az imádságban három gondolatot emelhetünk ki.
Beszélnek ezek a szavak a szeretetről, amely fáradhatatlan, amellyel Krisztus a világot szerette.
És beszélnek ezek a szavak az áldozatról, a keresztről: Krisztus halálra adta magát a világért.
És beszélnek ezek a szavak a mi életünkről, hogy ez a szeretet és ez az áldozat irányítson és vezessen bennünket.
Ezt a három gondolatot tegyük nagyböjti lelkigyakorlatunk három elmélkedésének az élére.

Nagyböjti szentmise a Székesegyházból - ÉLŐ közvetítés

szekes-fooltar2022. április 8-án, Dr. Székely János megyéspüspök szentmisét mutat be reggel fél 7 órakor a Székesegyházban.

Nagyböjti lelkigyakorlat a Székesegyházban - ÉLŐ közvetítés

2022. április 7-9 között Dr. Németh Norbert a római Pápai Magyar Intézet rektora tartja a Székesegyházban a nagyböjti lelkigyakorlatos beszédeket.

Nagyböjti lelkigyakorlat a Székesegyházban

2022. április 7-9. között nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Szombathelyen a Székesegyházban dr. Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora vezetésével az esti szentmisék keretében. 17 órától gyóntatás. 

Nagyböjti szentmise a Székesegyházból - ÉLŐ közvetítés

szekes-fooltar2022. április 6-án, Dr. Székely János megyéspüspök szentmisét mutat be reggel fél 7 órakor a Székesegyházban.

JÁTÉKRA FEL! ELINDULT AZ EGYHÁZMEGYEI HITTANVERSENY 2. FORDULÓJA, az ONLINE HITTANVERSENY fül alatt található

szentekÖrömmel tudatjuk a hittanos gyerekekkel, szüleikkel, családjaikkal, hogy elkészült az egyházmegyei online-hittanverseny második fordulója, ami a mai naptól elérhető az ONLINE HITTANVERSENY fül alatt.

Jó szórakozást és időtöltést kívánunk! 

Gondolatok Nagyböjt 5. vasárnapjára- Dr. Takács Gyula atyától

nagybojt5-2022

„Jézus odaadta életét értünk, és odaadta az isteni életet nekünk, mert így szeretett bennünket, fáradhatatlan szeretettel. Amikor ezt a Szeretetet szemléljük, amikor Krisztus keresztjében megértjük, hogy Isten a Szeretet, aki itt van közöttünk, akkor vonz bennünket ez a Kereszt, hív, és arra buzdít, hogy életünkben kövessük ezt a Szeretetet, az életünk a keresztnek az útja legyen, annak a keresztnek az útja, amely a Szeretet. A szeretet útja legyen az életünk. És ha ezen az úton megyünk, akkor Istenhez érkezünk el, a végtelen Szeretethez, és ott az Ő örök életében helyünk van, hiszen a Szeretet helyet készített nekünk önmagában. Istenben, a végtelen Szeretetben élünk mindörökre, és úgy leszünk Őbenne, mint magunk is tiszta szeretet, mert újjá teremtett bennünket Isten, az Ő szeretetének fényével szeretetté tett bennünket, hogy mindörökké Vele lehessünk.”

Templombejárás Jákon

0186Végéhez közeledik a munka a jáki Szent György-templomban. Hamarosan elkészül a templombelső felújítása és azt ismét megnyitják a hívek előtt. A Szombathelyi Egyházmegye püspökségi munkatársai templom bejáráson vehettek részt és tekinthették meg elsők között a megújult templomot 2022. március 30-án. Az elmúlt időszak munkálatairól Sarkadi Márton, a projekt szakmai koordinátora, és dr. Pap Ildikó Katalin régész számolt be a résztvevőknek.

Meglátom-e Isten tervét a magam kapcsán? - Püspöki szentmise volt a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban

001-2Ismét püspöki szentmisét tartottunk a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium kápolnájában március 30-án, szerdán este. Régi hagyományunk tért vissza a járványos idők után: jelesül, hogy a megyésfőpásztor a nagyböjtben eljön a szakkollégiumunkba és a mi kis „kolikápolnánkban” mutatja be a legszentebb áldozatot.

Vasárnapi Ige - Nagyböjt 5. vasárnapja

https://www.youtube.com/embed/JYMWbdS5X6A

Szentek nyomában - Ifjúsági zarándoklat

zarandoklat-11Boldog Batthyány-Strattmann László és Boldog Brenner János nyomában járnak a Szombathelyi Egyházmegye és a Győri Egyházmegye fiataljai két napon át, április 1-2. között. Székely János megyéspüspök vezeti az ifjúsági találkozót. 

Isten és a világ - Megnyílt Tóth Csaba festőművész kiállítása a Munkácsy teremben

tcs-sopronIsten és a világ címmel nyílt meg Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész 34 képet számláló tárlata szombat délután a Munkácsy teremben. A kiállítást Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyitotta meg, beszédet mondott dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. A megnyitón közreműködött a Sopron Balett.

Monokróm, szakrális művek

tothcsabaA kereszthalál és a feltámadás a legfőbb témája a Keresztury VMK legfrissebb kiállításának, mely nem véletlenül a húsvét előtti időszakban nyílt meg. A szombathelyi Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész Stációk címmel mutatja be szakrális alkotásait.

Felhívás a XVI. Ars Sacra Fesztiválhoz való csatlakozásra - 2022. szeptember 17-25.

arssacraA fennállásának 15. évfordulóját májusban ünneplő Ars Sacra Alapítvány ebben az évben is megszervezi missziós fesztiválját, mely határokon átívelve a művészetek minden ágának segítségével teszi láthatóvá a láthatatlant, mutatja meg létünk függőleges tengelyét, hirdeti az örök értékeket. 

Festék 2022. április 8.

meghivo-2022-aprilis-8-page-001„Misztérium – a szent és az ember kapcsolata” címmel, 2022. április 8-án, pénteken este 19 órakor Pindroch Csaba Jászai-díjas színművész tart előadást a Szent Erzsébet ferences templomban Szombathelyen.

Nagyböjti szentmise a Székesegyházból - ÉLŐ közvetítés

szekes-fooltar2022. április 1-én, Dr. Székely János megyéspüspök szentmisét mutat be reggel fél 7 órakor a Székesegyházban.

3600 öngondoskodó család a Karitásszal

karitaszFolytatódik 2022-ben is a Katolikus Karitász öngondoskodó családokért indított programja, melynek fókuszában a családok és idősek vannak. Az immár több mint 10 éves programban idén 3600 családot ajándékoznak meg vetőmagokkal, országosan több mint 14 millió forint értékben. Most országszerte több száz rózsatövet is kapnak a családok.

Veres András: Mindannyiunknak meg kell nyilatkoznunk az országgyűlési választáson és a népszavazáson

va4A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nagyböjt kezdetén, a Lourdes-i Szűzanya emléknapján körlevelet adott ki, amelyben a bűnbánati időhöz kapcsolódóan társadalmi kérdéseket is tárgyalt, illetve kifejezte csatlakozását Ferenc pápa kéréséhez, hogy hamvazószerdán tartsunk böjti napot a békéért. Veres András győri megyéspüspököt, az MKPK elnökét kérdeztük a körlevélről.

Megszépült a jáki templom

A nagyközönség is hamarosan a megtekintheti a megszépült jáki templomot. Szakmai bemutatót tartottak a csodálatos épületben. 

Húsvéti programajánló - Sárvári Oratórikus Kórus

sokA sárvári Oratórikus kórus 2013-ban kezdte meg müködését.