Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gondolatok Nagycsütörtök virrasztásra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

nagycsutortoki-virrasztas-2022„Te vagy a kenyér és Te vagy a kehely, Te vagy az áldozat, önmagaddal fizettél meg, és önmagadat ajándékoztad a Te népednek. Te magad vagy a szövetség, Te magad vagy a kötelék: összekötötted a földet és az eget, és kiengesztelted Istent az emberrel Önmagadban, önmagad feláldozása által. Önmagad vagy tehát a kehely és a kenyér. Téged szemléllek, a Te kezedet, a Te föláldozott testedet, a Te kiontott véredet. És Téged imádlak, a Te tiszteletreméltó áldozatodat, és Tenéked mondok áldást, hogy megvásároltál, hogy Istenévé tettél, Istennek országává és Isten gyermekévé.”

Nagycsütörtök utolsó vacsora emlékezete - ÉLŐ közvetítés

utolso-vacsoraA nagycsütörtök este 18 órakor ÉLŐ-ben közvetítjük az utolsó vacsorára emlékező szentmisét.


Gondolatok Nagycsütörtökre - Dr. Takács Gyula atyától

nagycsutortok-2022„Érezzük e kéz irgalmát, érezzük e kéz ajándékát, és imádjuk Őt, Jézus imádandó szent kezét. 
Imádjuk e kezet e szentmise áldozatban, imádjuk e szent kezet ezen a szent estén.
És amikor leborulunk e kéz előtt, amikor szemléljük, mikor átérezzük e kéz áldását, e kéz meleg szeretetét, és amikor magunkhoz vesszük e kéz ajándékát, amikor imádva leborulunk e kéz előtt, tegyük meg még, ezen az estén tegyük még hozzá: csókoljuk meg Jézus szent kezét, Jézus tiszteletreméltó szent kezét, Jézus imádandó szent kezét.”

A papok őrzik és felragyogtatják az evangélium kincseit - Olajszentelési szentmise a Székesegyházban

NagycsütörtökHúsvét a Katolikus Egyház legnagyobb ünnepe, mely a feltámadás misztériuma és a megváltás titka által, mint fényforrás beragyogja az egész liturgikus évet. Az ünnepnapok ünnepe, a szent három nap nagycsütörtökön kettő liturgiával veszi kezdetét, a délelőtti olajszentelési szentmisével és az esti szentmisével, mellyel az utolsó vacsorára emlékeznek.

„Az Úristen az X-re játszik!” – Pindroch Csaba színművész volt a Festék vendége

img-20220408-190644A nagy népszerűségnek örvendő Ferences esték előadás-sorozat tavaszi évadának a „Misztérium” a témája. Minden hónapban más-más meghívott előadó különböző megvilágításból járja körbe a „Misztérium” gondolatkörét. 2022. április 8-án Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas színművész tanúságtételét hallhatta a közönség a szombathelyi ferences templomban.

Nagycsütörtök az Eucharisztia (Oltáriszentség) és a papság (egyházi rend) alapításának ünnepe

mkpk-logo-vonalNagycsütörtökön az esti szentmisével kezdetét veszi az egyházi év szent három napja, amikor is az Egyház megemlékezik az utolsó vacsoráról, Krisztus kínszenvedéséről, haláláról és feltámadásáról.
Nagycsütörtök liturgiája ennek az ünnepi eseménysornak a nyitánya
.

Nagyheti és húsvéti műsorok a Mária Rádióban

mrA Mária Rádió hallgatói számára különleges műsorokkal készülünk a nagyheti és húsvéti időszakra. Több ízben lelkigyakorlatokat hallhatnak, amelyek segítik az elcsendesedést, a lelki felkészülést az ünnepre. Nagycsütörtöki és nagypénteki műsorainkban kiemelt témáink lesznek a félelem, a szorongás, és a lelki gyógyír ezekre. A nagyszombati várakozó időszakban foglalkozunk a csend szerepével, de megismerhetünk népszokásokat is, valamint a húsvéthoz kapcsolódó zenei világba is betekintést nyerhetünk. Húsvét vasárnap a feltámadással, húsvéti örömmel foglalkozunk, húsvét hétfőn pedig Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya élő műsorait hallhatják.  

VIRÁGVASÁRNAPJÁN...

kep1Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve, a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben. A húsvét előtti 7. nap, míg a farsangi ünnepkör vége után a 40. nap. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. Az ókorban szokás volt a Közel-Kelet országaiban, hogy az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedjék. Az emberek mind a négy evangélium szerint megadták Jézus Krisztusnak ezt a tiszteletet. Máté, Márk és Lukács ev. szerint a felsőruháikat az útra terítették és gallyakat vágtak a fákról, János ev. pálmaágakról számol be.

Nagycsütörtök olajszentelési szentmise - ÉLŐ közvetítés

olajszentelesi-miseA nagyhéten minden eseményt ÉLŐ-ben közvetítünk az egyházmegye YouTube oldalán.

Nagyheti szertartások rendje a Székesegyházban

nagyheti-szertartasok-a-szekesegyhazban-2022A nagyheti szertartásokra szeretettel hívjuk a híveket. A plakát letölthető itt. 

Keresztút a letenyei plébánián

keresztut-nagypentek-letenye2022. április 15-én, nagypénteken 9 órakor indul a keresztúti imádság Egyeutáról, melyet Aigner Géza plébános vezet.

Nagyböjti szentmise a Székesegyházból - ÉLŐ közvetítés

szekes-fooltar2022. április 13-án, Dr. Székely János megyéspüspök szentmisét mutat be reggel fél 7 órakor a Székesegyházban.

Lírajárat Szombathelyen Székely János megyéspüspökkel

kolteszet-napja-12Április 11e, József Attila születésének napja, a Magyar Költészet Napja hazánkban. Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. a Blaguss Agora Hungary Kft-vel együttműködve a szombathelyi 30Y-os járatot ezen a napon lírajárattá "szervezték át".

Vasárnapi gondolatok Virágvasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

viragvasarnap-2022

Atyám, a te kezedbe ajánlom lelkemet!

Mindannyiatok mindennapi imája ez, minden percnek fohásza és minden estéé.
És imája annak a pillanatnak, amikor megszűnik 

számotokra a világ, amikor az életetek halálra válik, amikor már semmi nem marad, csak egyes egyedül a végtelen, örök Isten, az Atyának kitárt két Keze.
Ő lesz a tietek, az Isten országa. Atyám kezedbe ajánlom lelkemet!
Így imádkozzatok tehát, imádkozzatok így Krisztussal, imádkozzátok ezt az imát, a hazaérkezést, az uralkodást, az Istenben gazdagodást.”

Legyünk a megváltás művének társai - Virágvasárnap a Székesegyházban

viragvasarnap20Jézus feltámadása után 5-6 évvel a passió szövege már megszületett. Ez Jézus tanítványainak legfontosabb üzenete. A passió nem a vért és a kínokat írja le, hanem tele van húsvéti fényekkel: Jézus győz a gyűlölet és a bűn sötétsége felett,  békével, szelídséggel járja végig a szenvedés útját, ondta virágvasárnapi szentbeszédében Székely János megyéspüspök április 10-én a Székesegyházban. 

Nagyböjti lelkigyakorlat 3. - Dr. Takács Gyula atya gondolatai

Hogy életünkben vezessen - ezt kértük a vasárnapi szentmise könyörgésében, és ezt kérjük ma is, a mai szentmisénkben és a mai elmélkedésben.
Nagyböjti lelkigyakorlatunk vezérfonalául a vasárnap könyörgésének szavait választottuk, és elmélkedtünk a Szeretetről, aki az Isten, aki fáradhatatlan, aki végtelen és mindörökké lobogó Tűz, aki szüntelenül önmagát cselekszi, egyetlen, megszűnhetetlen, megfogyhatatlan tettel, a szeretettel.
Arról a Szeretetről elmélkedtünk, aki minket szeretett, az egész világot, és akinek külön-külön minden lélek egy teljes világ.
Az egyetlent, az elveszettet is egészen teljes végtelenségével kereste és megtalálta, szerette és örvendezett felette.
És elmélkedtünk a halálról, Jézus haláláról. A Szeretet ünnepe ez, mert Jézus a halálban lobogó Lángként ott áll a Tűzben, aki a Szeretet, az Istenben.
A halálról, Jézus haláláról, amely az Örök Élet, amely kiáradt reánk, átölelt bennünket, minden embert, aki e világra született. Értünk adta oda önmagát.

Megelevenedik egy hitvalló élet - A Brenner film forgatása Szombathelyen

filmforgatas-6Szombathelyen folytatódik a Boldog Brenner János életéről szóló filmsorozat forgatása. A temetési jelenetet április 9-én rögzítették a szalézi templomban, ott ahol 1957. december 18-án a valóságban is megtörtént mindez. 

Nagyböjti lelkigyakorlat 2. - Dr. Takács Gyula atya gondolatai

Halálra adta önmagát. A mai estén Jézus haláláról elmélkedjünk. Elmélkedtünk tegnap a Szeretetről: Jézus a fáradhatatlan Szeretet. Ő az Örök Szeretet, az Isten, aki szeretett minket.

Nagyböjti lelkigyakorlat a Székesegyházban - ÉLŐ közvetítés

Folytatódik a nagyböjti lelkigyakorlat a Székesegyházban, 2022. április 8-án este a 18 órai szentmisében Dr. Németh Norbert a római Pápai Magyar Intézet rektora mondja a nagyböjti lelkigyakorlatos beszédet.

A szentmisét IDE kattinta ÉLŐ-ben is követhetik. 

Ifjúsági zarándoklat – 2022.04.01-02. Szombathely – Ják – Németújvár (Güssing)

zarandoklat-59Az időjárás-előrejelzés a hosszú szárazság után végre esőt jósolt arra a hétvégére, amelyre a zarándoklatot kitűzték. Kiadós eső érkezett, 1-6 °C-ra lehűlt a levegő hőmérséklete. Néhány fiatal vissza is lépett a zarándoklattól a zord időjárás miatt. A többiek, akik elszántak maradtak, és a szervezők, mind-mind azért imádkoztak, hogy legalább abban az időszakban, amikor földúton kell majd gyalogolni, éppen ne essen se az eső, se a hó.
Nem is esett. Szél volt és borult idő. Sáros bakancsok és nadrágok, ima és derű, jókedv és barátok, finom ételek és lelki táplálékok. Ezeket kaptuk a „zarándokcsomagba” ezen a két napon. Az Úrral és a Szűzanyával jártunk. Áldott volt ez a hétvége!