Szombathelyi Egyházmegye

Gyümölcsfákat telepítettek az egyházashetyei karitász kertbe

Gyümölcsfaültetés2018. október 26-án gyümölcsfákat, bokrokat telepítettek a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász által Egyházashetyén működtetett Szent Jakab Szociális Központ kertjébe. Székely János megyéspüspök áldotta meg a gyümölcsöst. 

Öregek Napja Szentgotthárdon

Idősek Napja2018. október 3-án az időseket ünnepelték Szentgotthárdon. Minden évben megrendezi a város az ünnepséget, köszöntve a településen élő idős embereket. A Nagyboldogasszony-templomban ökumenikus szertartással vette kezdetét a program, majd jó hangulatú, szórakoztató programok várták a résztvevőket. Fotó. Bana Ferenc

Kincsek Mátyás király korából - Új tárlat nyílt Szombathelyen a Püspöki Palotában

Kincsek Mátyás király korából2018. október 25-én új tárlat nyílt Szombathelyen a Püspöki Palota Sala Terrena termében. Ezúttal az egyházmegyei gyűjteményekben fellelhető, Mátyás királyhoz köthető illetve az ő korából származó értékes kiadványokat, tárgyakat, emlékeket ismerhetnek meg az érdeklődők.

Október 23-i megemlékezés Szentgotthárdon

56-os megemlékezés2018. október 23-án Szentgotthárdon is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcról. A plébániatemplomban ökumenikus szertartás keretében emlékeztek a hősökre. Ezt követően megkoszorúzták a Hősök szobrát, majd fiatalok elevenítették fel a forradalom pillanatait színpadi előadásukban. Fotó: Bana Fernc

Rózsafüzért imádkoztak a sárvári katolikus iskola diákjai

Rózsafüzér2018. október 18-án a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola diákjai is csatlakoztak az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért elnevezésű kezdeményezéshez.

Megáldották a felújított kemenessömjéni templomot

Templommegáldás2018. október 23-án megáldotta Székely János megyéspüspök a felújított kemenessömjéni templomot. Ez volt az a templom, amelyben a nyáron fiatalok gyújtogattak.

Összefoglaló a Szentgotthárdi Plébánia nyári-őszi programjairól

Nagyboldogasszony-templom2018 nyara és ősze is mozgalmas, eseményekben bővelkedő volt a Szentgotthárdi Plébánia életében. Rövid képes összefoglaló az elmúlt hónapok programjairól.

A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium új iskolaszárnyának és felújított sportudvarának átadása

AvatóünnepségA szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium szeretettel hív minden érdeklődőt az intézmény új iskolaszárnyának és felújított sportudvarának átadására 2018. október 26-án 11 órára.

Szent Jakab Szociális Központ Közösségi Kertjének telepítése őshonos gyümölcsfákkal, bokrokkal és megáldása

meghivo-kozossegi-kert2018. október 26-án 9.30-kor kerül sor Egyházashetyén a Szent Jakab Szociális Központ Közösségi Kertjének telepítése őshonos gyümölcsfákkal, bokrokkal és megáldása. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász mindenkit szeretettel hív az eseményre.  


Tűzzel, boldogan, áldozatkészen – Esztergomi kispapok zarándoklata a Szombathelyi Egyházmegyében

Kispapok az egyházmegyébenBoldog Brenner János nyomában mottóval október 12. és 14. között zarándokúton jártak a Szombathelyi Egyházmegyében az esztergomi szeminárium papnövendékei és elöljárói. A zarándoklatról Müller Márk kispap írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk. (Magyar Kurír)

Egymillió gyermek a világ békéjéért - Zalaegerszeg

1 millió gyermek imádkozikOktóber 18-án a zalaegerszegi Mindszenty iskola is csatlakozott ahhoz a világméretű kezdeményezéshez, mely 2005-ben Venezuelából indult el. A Kirche in Not nemzetközi katolikus segélyszervezet felhívására ezen a napon, magyarországi idő szerint pontosan 9 órakor, gyermekek imádkoztak világszerte a világ egységéért és a békéért. A felhívás Szent Pio atya gondolatára épült: „Mennyire megváltozna a világ, ha egymillió gyermek imádkozná a rózsafüzért.”

A mentorprogram a szupervíziós szakaszba lépett

MentorprogramAz Egyházmegyei Mentorprogram gyakorlati féléve kezdődött meg 2018 őszén. A mentorjelöltek számára a programban a mentorálási munka tapasztalatairól havonként szervezett kiscsoportos konzultációkat is tartanak. Az első találkozóra 2018 október 12-én került sor Szombathelyen a felújított Győri Hittudományi Főiskola képzési központjában.

Balog József zongoraestje a Püspöki Palotában

Balog József zongoraestje2018. október 16-án a Martinus Exclusive sorozat részeként Balog József zongoraművész adott koncertet Szombathelyen a Püspöki Palotában. Dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatójának köszöntőjét közöljük. 

Hatalmas brenneres siker: Rajzos díjátadó ünnepségen a Stefánia palotában!

Elismerés2018 májusában a szombathelyi Brenner-iskola két diákja készített alkotást a Honvédelmi Minisztérium által „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat keretében meghirdetett „Ott lobog a trikolor, éljen a honvéd!” képzőművészeti pályázatára. Szeptemberben díjátadón vettek részt.

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Rózsafüzér imádság2018. október 18-án délelőtt 9 órától számos magyarországi iskola, közösség, család csatlakozott az „Egymillió gyerek imádkozza a rózsafüzért" nevű kezdeményezéshez. A kőszegi Jézus Szíve templomban minden Árpád-házi Szent Margit Óvodába és Általános Iskolába járó növendék, valamint az állami iskolába járó hittanosok is imádkoztak.

Terménymegáldás a Nagykutasi Plébánián

Terménymegáldás„Emberé a munka, Istené az áldás.” Ezzel a szép gondolattal vittük terményeinket a nagykutasi plébánia templomaiba október 7-én a terménymegáldásra.

Vas megye könyvtárosai látogattak az Egyházmegyei Könyvtárba

Könyvtáros szakmai nap2018. október 1-jén XXIV. alkalommal rendezte meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár a Vas Megyei Könyvtári Napot Olvasás – Könyvtár – Kompetencia címmel. A program kapcsolódott a  Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár „Az én könyvtáram” elnevezésű projektjéhez.

Business és közjó avagy Hogyan tud a vállalkozás a szegénység elleni eszközzé válni?

Business és közjó2018. október 17-én A mai világ az evangélium fényében című előadássorozat részeként Héjj Tibor keresztény vállalkozó beszélt arról, hogyan lehet összehozni a vállalkozás profitelvűségét a kereszténység emberségével. Az előadás meghallgatható itt. 

„Határtalanul” búcsúest a szombathelyi Brenner-iskolában a közeli találkozás reményében

Határtalanul programA csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 11.-es diákjai egy hetet töltöttek Szombathelyen a Brenner János Gimnázium 10. és 11. osztályos tanulóinak vendégeiként, ismerkedve a várossal, a környék nevezetességeivel.

Business és közjó avagy Hogyan tud a vállalkozás a szegénység elleni eszközzé válni? - Előadás október 17-én a Püspöki Palotában

a-mai-vilag-az-evangelium-fenyeben-plakat-oszMindenkit szeretettel hívunk és várunk 2018. október 17-én 19 órára Szombathelyre, a Püspöki Palota Dísztermébe. Folytatódik A mai világ az evangélium fényében című előadássorozat. Téma:. Business és közjó avagy Hogyan tud a vállalkozás a szegénység elleni eszközzé válni? Héjj Tibor keresztény vállalkozó beszél a tapasztalatokról, lehetőségekről.