Szombathelyi Egyházmegye

A szupervízió, „a segítség felülről”

MentortalálkozóMentorprogramunk 2018. őszén egy kicsit más formában folytatódott, mint amit eddig megszokhattunk. Az eddigi nagy csoportunk három talán véletlenszerűen generált kisebb csoportban folytatja a gyakorlati munkát.

Szent Márton könyvbemutató a Püspöki Palotában október 29-én

rab-kotet-meghivoMindenkit szeretettel hívunk 2018. október 29-én 17 órára Szombathelyen a Püspöki Palotába. Ekkor mutatják be Rab Gusztáv emigráns író Sabaria avagy Szent Márton köpenye c. regényét. A cselekmény az 1950-es években Szombathelyen játszódik, Szent Márton története pedig egy ÁVH-s nyomozás keretében bontakozik ki. A meghívó pdf-ben letölthető itt.


Átadták a szombathelyi Premontrei Gimnázium új épületszárnyát és felújított sportudvarát

Átadó ünnepség2018. október 26-án, pénteken délelőtt ünnepélyes keretek között átadták és megáldották a szombathelyi Premontrei Gimnázium új iskolaszárnyát és felújított sportudvarát. Hosszú folyamat zárult le ezzel az örömteli eseménnyel, hiszen a 2017. június 6-án, Szent Norbert napján történt alapkőlevételt követően több, mint egy éven át megfeszített tempóban zajlott a nagyon összetett és fárasztó munka.

Családkapocs - Egyházmegyei Családi Lelki Nap Zalaegerszegen

Egyházmegyei Családi Lelki Nap2018. október 27-én Zalaegerszegen, a Mindszenty Gimnáziumban rendezte a Szombathelyi Egyházmegye Családi Napját. Számos program színesítette a napot, ahol gyerekek és felnőttek is egyaránt találhattak maguknak hasznos, szórakoztató elfoglaltságot.

Gyümölcsfákat telepítettek az egyházashetyei karitász kertbe

Gyümölcsfaültetés2018. október 26-án gyümölcsfákat, bokrokat telepítettek a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász által Egyházashetyén működtetett Szent Jakab Szociális Központ kertjébe. Székely János megyéspüspök áldotta meg a gyümölcsöst. 

Öregek Napja Szentgotthárdon

Idősek Napja2018. október 3-án az időseket ünnepelték Szentgotthárdon. Minden évben megrendezi a város az ünnepséget, köszöntve a településen élő idős embereket. A Nagyboldogasszony-templomban ökumenikus szertartással vette kezdetét a program, majd jó hangulatú, szórakoztató programok várták a résztvevőket. Fotó. Bana Ferenc

Kincsek Mátyás király korából - Új tárlat nyílt Szombathelyen a Püspöki Palotában

Kincsek Mátyás király korából2018. október 25-én új tárlat nyílt Szombathelyen a Püspöki Palota Sala Terrena termében. Ezúttal az egyházmegyei gyűjteményekben fellelhető, Mátyás királyhoz köthető illetve az ő korából származó értékes kiadványokat, tárgyakat, emlékeket ismerhetnek meg az érdeklődők.

Október 23-i megemlékezés Szentgotthárdon

56-os megemlékezés2018. október 23-án Szentgotthárdon is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcról. A plébániatemplomban ökumenikus szertartás keretében emlékeztek a hősökre. Ezt követően megkoszorúzták a Hősök szobrát, majd fiatalok elevenítették fel a forradalom pillanatait színpadi előadásukban. Fotó: Bana Fernc

Rózsafüzért imádkoztak a sárvári katolikus iskola diákjai

Rózsafüzér2018. október 18-án a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola diákjai is csatlakoztak az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért elnevezésű kezdeményezéshez.

Megáldották a felújított kemenessömjéni templomot

Templommegáldás2018. október 23-án megáldotta Székely János megyéspüspök a felújított kemenessömjéni templomot. Ez volt az a templom, amelyben a nyáron fiatalok gyújtogattak.

Összefoglaló a Szentgotthárdi Plébánia nyári-őszi programjairól

Nagyboldogasszony-templom2018 nyara és ősze is mozgalmas, eseményekben bővelkedő volt a Szentgotthárdi Plébánia életében. Rövid képes összefoglaló az elmúlt hónapok programjairól.

A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium új iskolaszárnyának és felújított sportudvarának átadása

AvatóünnepségA szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium szeretettel hív minden érdeklődőt az intézmény új iskolaszárnyának és felújított sportudvarának átadására 2018. október 26-án 11 órára.

Szent Jakab Szociális Központ Közösségi Kertjének telepítése őshonos gyümölcsfákkal, bokrokkal és megáldása

meghivo-kozossegi-kert2018. október 26-án 9.30-kor kerül sor Egyházashetyén a Szent Jakab Szociális Központ Közösségi Kertjének telepítése őshonos gyümölcsfákkal, bokrokkal és megáldása. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász mindenkit szeretettel hív az eseményre.  


Tűzzel, boldogan, áldozatkészen – Esztergomi kispapok zarándoklata a Szombathelyi Egyházmegyében

Kispapok az egyházmegyébenBoldog Brenner János nyomában mottóval október 12. és 14. között zarándokúton jártak a Szombathelyi Egyházmegyében az esztergomi szeminárium papnövendékei és elöljárói. A zarándoklatról Müller Márk kispap írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk. (Magyar Kurír)

Egymillió gyermek a világ békéjéért - Zalaegerszeg

1 millió gyermek imádkozikOktóber 18-án a zalaegerszegi Mindszenty iskola is csatlakozott ahhoz a világméretű kezdeményezéshez, mely 2005-ben Venezuelából indult el. A Kirche in Not nemzetközi katolikus segélyszervezet felhívására ezen a napon, magyarországi idő szerint pontosan 9 órakor, gyermekek imádkoztak világszerte a világ egységéért és a békéért. A felhívás Szent Pio atya gondolatára épült: „Mennyire megváltozna a világ, ha egymillió gyermek imádkozná a rózsafüzért.”

A mentorprogram a szupervíziós szakaszba lépett

MentorprogramAz Egyházmegyei Mentorprogram gyakorlati féléve kezdődött meg 2018 őszén. A mentorjelöltek számára a programban a mentorálási munka tapasztalatairól havonként szervezett kiscsoportos konzultációkat is tartanak. Az első találkozóra 2018 október 12-én került sor Szombathelyen a felújított Győri Hittudományi Főiskola képzési központjában.

Balog József zongoraestje a Püspöki Palotában

Balog József zongoraestje2018. október 16-án a Martinus Exclusive sorozat részeként Balog József zongoraművész adott koncertet Szombathelyen a Püspöki Palotában. Dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatójának köszöntőjét közöljük. 

Hatalmas brenneres siker: Rajzos díjátadó ünnepségen a Stefánia palotában!

Elismerés2018 májusában a szombathelyi Brenner-iskola két diákja készített alkotást a Honvédelmi Minisztérium által „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat keretében meghirdetett „Ott lobog a trikolor, éljen a honvéd!” képzőművészeti pályázatára. Szeptemberben díjátadón vettek részt.

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Rózsafüzér imádság2018. október 18-án délelőtt 9 órától számos magyarországi iskola, közösség, család csatlakozott az „Egymillió gyerek imádkozza a rózsafüzért" nevű kezdeményezéshez. A kőszegi Jézus Szíve templomban minden Árpád-házi Szent Margit Óvodába és Általános Iskolába járó növendék, valamint az állami iskolába járó hittanosok is imádkoztak.

Terménymegáldás a Nagykutasi Plébánián

Terménymegáldás„Emberé a munka, Istené az áldás.” Ezzel a szép gondolattal vittük terményeinket a nagykutasi plébánia templomaiba október 7-én a terménymegáldásra.