Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

Nagyböjt 2. vasárnapja - Dr. Takács Gyula atya gondolatai

nagybojt2„A szeretetet, a te szeretetedet, azt a cseppet, amivel megtöltöd életed tetteit, mint aranycsészéket, és odaöntöd őket az Isten kezébe, a végtelen Szeretet tüzébe, ezt a szeretetet nem ítéli el senki sem, és nem vádol ellened, hanem átölel téged.
Átöleli a szeretetet, a te szeretetedet a Szeretet, a Végtelen, az Isten, és mindörökké, igen mindörökké ott maradsz ebben az ölelésben, megmaradsz benne.
A Megmaradó, a soha el nem múló, a változásnak árnyékát sem ismerő örök Fényben, ebben a hófehér ragyogásban, amit látsz, ha fölemeled tekinteted Krisztus arcára, a kereszten odaajándékozott Szeretet ragyogására, – mindörökké megmaradsz benne.
Mindörökké a Szeretetben szeretetként.”

Vasárnapi Ige - Nagyböjt 2. vasárnapja

https://www.youtube.com/embed/2Cbd5_zEUcw

Növényeket telepítenek, keresztutat építenek a zalapatakai templomnál

hiaÁtláthatóbb, szellősebb s egyben az egyházi épületek funkciójához jobban illő környezet kialakítását tervezi a zalapatakai Szent Anna-­templom és a budafai iskolakápolna melletti területen a helyi egyházközség. Első körben az épületeket takaró, magasra nőtt, el­öregedett, veszélyessé vált fákat vágták ki.

A Szentírás üzenete - 2021. február 27.

https://www.youtube.com/embed/__U82Wg1sXE

Országos gyűjtés a katolikus iskolák javára

katA katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 28-án, a hónap utolsó vasárnapján.

A 336 katolikus köznevelési, szakképzési intézmény 733 intézményegységgel van jelen a magyar köznevelésben. Az idei tanévben 183 óvodát, 257 általános iskolát, 102 gimnáziumot, 24 szakképző iskolát, 41 technikumot, 14 szakgimnáziumot, 10 gyógypedagógiai intézményt, 57 kollégiumot és 45 alapfokú művészeti iskolát tart fönn 15 egyházmegye, 27 szerzetesrend és két egyéb egyházi szervezet.

A Magyar Katolikus Egyház a 2020/2021 tanévben összesen 137 154 fiatal oktatásáról gondoskodik 13 516 pedagógus, oktató közreműködésével.

MKPK Sajtószolgálat

Elhunyt Snell György püspök

schnellFebruár 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg – tájékoztatta szerkesztőségünket Erdő Péter bíboros, prímás.

A Szentírás üzenete - 2021. február 26.

https://www.youtube.com/embed/GwrLVw4yNmg

Újabb szenzációs régészeti leletet találtak Jákon

jakÚjabb szenzációs régészeti leletre bukkantak a szakemberek a jáki Szent György-templomban zajló régészeti feltárások során. Egy, a templomban eltemetett, feltehetően apát testét fedő miseruhát találtak. Az értékes leletet 2021. február 24-én mutatták be a sajtó képviselőinek.

Farsang az iskolában

img-2095Idén rendhagyóan telt az iskolánkban a farsang. Sajnos a koronavírus miatt nem volt lehetőségünk megszervezni a szokásos eseményt, melyen minden felső tagozatos osztály bemutat egy humoros produkciót. Ennek ellenére sikerült vidámmá tenni a napot, amikor a farsang ünneplésére került sor.

Bemutatjuk a katekézis új direktóriumát (I. rész)

kat3Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa által szerkesztett Direttorio per la catechesi magyar nyelvű megjelenése 2021 tavaszára várható. A direktóriumról kéthetente jelentkező ismertető sorozatot indítunk. Az első részben Udvardy György veszprémi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Hitoktatási Bizottsága elnökének bevezetőjét olvashatjuk.

A Szentírás üzenete - 2021. február 25.

https://www.youtube.com/embed/k35eip_O08E

Ólomkapu. Gilberto Martinelli filmje Mindszenty bíborosról

mindszentyA Párbeszéd Háza  konferenciatermében február 16-án online levetítették került levetítésre Gilberto Martinelli olasz filmrendező ÓLOMKAPU című filmje Mindszenty bíborosról. (gyártási év: 2014, játékidő: 52 perc)

„A film nem Mindszenty József bíboros életrajza, nem lelkipásztori tevékenységének, működésének elemzése, nem prímásként folytatott politikájának kritikája, hanem egy ember szenvedésének krónikája, aki olyan keresztet vállalt magára, amely talán nagyobb, mint amit egy ember el tud viselni. Mindezt egyházáért és nemzetéért tette. (...) Mindszenty bíboros egy nagy ember, akiről meg kell emlékezni, az igazság embere, akinek sajnos csak egyetlen eszköze maradt a toll. Én erről a tollról beszélek a filmben, nem másról.” – hangsúlyozta Gilberto Martinelli olasz filmrendező. 

 

A Szentírás üzenete - 2021. február 24.

https://www.youtube.com/embed/dGo4owC7ZCE

A Boldog Brenner János Kollégium felvételi tájékoztatója

boldog-brenner-janos-kollegiumA Boldog Brenner János Kollégium a következő tanévre is várja a diákok jelentkezését Szombathely bármely középiskolájából.
Elsősorban vallásukat gyakorló családok gyermekeit várják, de a kollégium tagja lehet minden diák, aki elfogadja és tiszteletben tartja az intézmény keresztény értékrendjét.


A Szentírás üzenete -2021. február 23.

https://www.youtube.com/embed/swDyZ83RsME

ONLINE Nyílt nap a budapesti Központi Szemináriumban

nyeste-marciusNagy szeretettel várnak minden papi hivatás iránti érdeklődőt következő Nyílt estéjükre – március 5-én, pénteken 19:30-kor a Központi Szeminárium előljárói és papnövendékei.

Az alkalom online kerül megrendezésre – a beszélgetés linkje a Szeminárium Facebook oldalán lesz elérhető.

További részletek a plakáton.

Házaspárok lelkigyakorlata gyermekfelügyelettel

karikagyuruHázaspárok lelkigyakorlata lesz gyermekfelügyelettel a Martineum Felnőttképző Akadémián

2021. június 25. (péntek) 18.00 – június 27. (vasárnap) 14.00 között.

 

Önkéntes beteglátogatók szentmiséje Zalaegerszegen

img-20210218-180221Február 18-án, este 18:00 órakor szentmisére gyűlt össze a Zalaegerszegen működő Kalkuttai Szent Teréz Önkéntes Beteglátogatók Csoportja a helyi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templomban esti misére, hogy Székely János megyéspüspökkel együtt imádkozzanak a beteg és idős embertársainkért. A főpásztor Molnár János plébániai kormányzóval, valamint a zalaegerszegi kórházi lelkésszel, Nistor Cristian atyával együtt mutatta be a legszentebb áldozatot.

A Szentírás üzenete - 2021. február 22.

https://www.youtube.com/embed/BviMd7gBwzU

Lehár Emlékév megnyitása

zardaÉLŐ szentmise közvetítés a szombathelyi Jézus Szíve-Zárda templomból.

Az alábbi linken bekapcsolódhatunk a szentmisébe.

https://www.youtube.com/watch?v=ni9QGIKOgoM