Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

Nagyböjti püspöki szentmise VISSZANÉZHETŐ

szekes-fooltarNagyböjt szerdáin és péntekein reggel 6:30-kor Dr. Székely János megyéspüspök szentmisét celebrál a székesegyházban.

A március 3-ai szentmise ITT visszanézhető. 

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

mkpkA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 2-án megtartotta tavaszi rendes ülését, amelyre a járványhelyzetre tekintettel ezúttal is videókonferencia keretében került sor.

A Miatyánk magyarázata és életre váltása – Online nagyböjti lelkigyakorlat Várszegi Asztrikkal

varszegiJézus imádsága – A Miatyánk magyarázata és életre váltása címmel nagyböjti lelkigyakorlatot hirdet az ötven év fölötti korosztály tagjai számára a Pannonhalmi Főapátság március 25. és március 28. között Várszegi Asztrik OSB vezetésével.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele a nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtésről

karitaszA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) immár hagyományos módon az idei nagyböjtben is tartósélelmiszer-gyűjtést szervez, „Tartós szeretet” címmel. A hívek tartósélelmiszer-felajánlásukat elhelyezhetik a templomokban az erre kijelölt helyen március 7. és 14. között. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük az MKPK felhívását.

A Győri Egyházmegye közleménye a Könnyező Szűzanya-búcsúval kapcsolatban

gyorAz alábbiakban közreadjuk a Győri Egyházmegye közleményét.

A járványhelyzet súlyosbodása miatt a győri Vérrel Könnyező Szűzanya búcsúünnepét az idei évben sem március 17-én, sem március 20–21-én nem tudjuk megtartani hagyományos módon, zarándokok részvételével. Viszont március 17-én délelőtt 10 órakor a kispapok asszisztenciájával püspöki szentmisét mutatunk be a győri székesegyházban, amelyet az EWTN (Bonum) TV és a Magyar Katolikus Rádió egyenes adásban közvetít. Szeretettel ajánljuk azon hívek figyelmébe, akik szívesen részt vettek volna személyesen a Győri Egyházmegye ezen kiemelkedő ünnepén.

Sárvár - Csicsergő Óvoda

csicsegoSzülői támogatással egyházi fenntartásba kerülhet a sárvári Csicsergő Óvoda. Az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek szüleinek 72,5%-a támogatja, hogy a Szombathelyi Egyházmegye legyen az óvoda fennatartója.

Megemlékezések a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján

aldozatokA kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját 2000-ben rendelte el a Magyar Köztársaság Országgyűlése. A Párbeszéd Háza és a Magyarországi Mindszenty Alapítvány szervezésében szentmisével, koszorúzással és égő gyertya elhelyezésével emlékeztek meg az áldozatokról, valamint egy interjú is készült Azbej Tristán államtitkárral a mai keresztényüldözésről és Magyarország úttörő szerepvállalásáról világviszonylatban az üldözöttek megsegítésével kapcsolatban. 

A budapeseti megemlékezés EZEN a linken megtekinthető.

Nagyböjti szentmise a Székesegyházból március 5-én - VISSZANÉZHETŐ

szekes-fooltar

Nagyböjt szerdáin és péntekein ÉLŐ-ben közvetítünk szentmisét a szombathelyi Székesegyházból.

 

A közvetítés IDE kattintva visszanézhető! 

Nagyböjt 2. vasárnapja - Dr. Takács Gyula atya gondolatai

nagybojt2„A szeretetet, a te szeretetedet, azt a cseppet, amivel megtöltöd életed tetteit, mint aranycsészéket, és odaöntöd őket az Isten kezébe, a végtelen Szeretet tüzébe, ezt a szeretetet nem ítéli el senki sem, és nem vádol ellened, hanem átölel téged.
Átöleli a szeretetet, a te szeretetedet a Szeretet, a Végtelen, az Isten, és mindörökké, igen mindörökké ott maradsz ebben az ölelésben, megmaradsz benne.
A Megmaradó, a soha el nem múló, a változásnak árnyékát sem ismerő örök Fényben, ebben a hófehér ragyogásban, amit látsz, ha fölemeled tekinteted Krisztus arcára, a kereszten odaajándékozott Szeretet ragyogására, – mindörökké megmaradsz benne.
Mindörökké a Szeretetben szeretetként.”

Vasárnapi Ige - Nagyböjt 2. vasárnapja

https://www.youtube.com/embed/2Cbd5_zEUcw

Növényeket telepítenek, keresztutat építenek a zalapatakai templomnál

hiaÁtláthatóbb, szellősebb s egyben az egyházi épületek funkciójához jobban illő környezet kialakítását tervezi a zalapatakai Szent Anna-­templom és a budafai iskolakápolna melletti területen a helyi egyházközség. Első körben az épületeket takaró, magasra nőtt, el­öregedett, veszélyessé vált fákat vágták ki.

A Szentírás üzenete - 2021. február 27.

https://www.youtube.com/embed/__U82Wg1sXE

Országos gyűjtés a katolikus iskolák javára

katA katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 28-án, a hónap utolsó vasárnapján.

A 336 katolikus köznevelési, szakképzési intézmény 733 intézményegységgel van jelen a magyar köznevelésben. Az idei tanévben 183 óvodát, 257 általános iskolát, 102 gimnáziumot, 24 szakképző iskolát, 41 technikumot, 14 szakgimnáziumot, 10 gyógypedagógiai intézményt, 57 kollégiumot és 45 alapfokú művészeti iskolát tart fönn 15 egyházmegye, 27 szerzetesrend és két egyéb egyházi szervezet.

A Magyar Katolikus Egyház a 2020/2021 tanévben összesen 137 154 fiatal oktatásáról gondoskodik 13 516 pedagógus, oktató közreműködésével.

MKPK Sajtószolgálat

Elhunyt Snell György püspök

schnellFebruár 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg – tájékoztatta szerkesztőségünket Erdő Péter bíboros, prímás.

A Szentírás üzenete - 2021. február 26.

https://www.youtube.com/embed/GwrLVw4yNmg

Újabb szenzációs régészeti leletet találtak Jákon

jakÚjabb szenzációs régészeti leletre bukkantak a szakemberek a jáki Szent György-templomban zajló régészeti feltárások során. Egy, a templomban eltemetett, feltehetően apát testét fedő miseruhát találtak. Az értékes leletet 2021. február 24-én mutatták be a sajtó képviselőinek.

Farsang az iskolában

img-2095Idén rendhagyóan telt az iskolánkban a farsang. Sajnos a koronavírus miatt nem volt lehetőségünk megszervezni a szokásos eseményt, melyen minden felső tagozatos osztály bemutat egy humoros produkciót. Ennek ellenére sikerült vidámmá tenni a napot, amikor a farsang ünneplésére került sor.

Bemutatjuk a katekézis új direktóriumát (I. rész)

kat3Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa által szerkesztett Direttorio per la catechesi magyar nyelvű megjelenése 2021 tavaszára várható. A direktóriumról kéthetente jelentkező ismertető sorozatot indítunk. Az első részben Udvardy György veszprémi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Hitoktatási Bizottsága elnökének bevezetőjét olvashatjuk.

A Szentírás üzenete - 2021. február 25.

https://www.youtube.com/embed/k35eip_O08E

Ólomkapu. Gilberto Martinelli filmje Mindszenty bíborosról

mindszentyA Párbeszéd Háza  konferenciatermében február 16-án online levetítették került levetítésre Gilberto Martinelli olasz filmrendező ÓLOMKAPU című filmje Mindszenty bíborosról. (gyártási év: 2014, játékidő: 52 perc)

„A film nem Mindszenty József bíboros életrajza, nem lelkipásztori tevékenységének, működésének elemzése, nem prímásként folytatott politikájának kritikája, hanem egy ember szenvedésének krónikája, aki olyan keresztet vállalt magára, amely talán nagyobb, mint amit egy ember el tud viselni. Mindezt egyházáért és nemzetéért tette. (...) Mindszenty bíboros egy nagy ember, akiről meg kell emlékezni, az igazság embere, akinek sajnos csak egyetlen eszköze maradt a toll. Én erről a tollról beszélek a filmben, nem másról.” – hangsúlyozta Gilberto Martinelli olasz filmrendező.