Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Országos Ultreya - ÉLŐ közvetítés

cursillologo12022. szeptember 24-én, szombaton délelőtt 9 órától országos Ultreyara kerül sor a szombathelyi Székesegyházban.

Szent Márton életének lelki gyümölcsei - és mások

Szent Márton gyümölcseiSzent Márton életpéldájának lelki gyümölcsei mellett néha a szenthez valamilyen módon köthető ízletes gyümölcsökkel, nedűkkel is foglalkoznak az emberek. Nincs ez másként a Szombathelyi Egyházmegyében sem, amelynek védőszentje Szent Márton. Szeptember 20-án, már javában az őszben, a szüret idején tartottak Szent Márton gyümölcseiről és a hozzájuk kapcsolódó hagyományokról kerekasztalbeszélgetést a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontban.

Ministránsvezetőképzést indít a Szombathelyi Egyházmegye

ministransvezeto-kepzes-plakat-veglegesA Szombathelyi Egyházmegye 2022 őszén ministránsvezető képzést indít. Jelentkezéi hatáőridő: október 1. Részletek a plakáton ami letölthető itt. 

Miszori Zoltán emlékzarándoklat október 23-án

297587926-6102480643100723-4077148666900878724-nA Mária Út és a Szombathelyi Egyházmegye október 23-án emlékzarándoklatot szervez Miszori Zoltán atya tiszteletére imádkozva papi hivatásokért.

Őszi programok a Martineum Felnőttképző Akadémián

20150415-sztgellert-0032022 őszén-telén fiataloknak, felnőtteknek szóló programokkal várja az érdeklődőket a Martineum Felnőttképző Akadémia.

Nézzük meg együtt Vasvár értékeit! - Kötetbemutató Vasváron

nezzuk-meg-2022-05A Vasvári Múzeum és a Hungarikum Bizottság minden érdeklődőt tisztelettel hív szeptember 25-én 15 órára Vasvárra a Békeházba, ahol a Nézzük meg együtt Vasvár értékeit című kiadványának bemutatójára. A meghívó letölthető itt.

Istenről és a világról - Hitünkről felnőtteknek

teologiai-eloadas-2-of-142022. szeptember 19-én Zalaegerszegen elkezdődött a Szombathelyi Egyházmegye kétéves, 4 féléves teológiai kurzusa. Dr. Székely János megyéspüspök a Szentírásról beszélt a Mindszenty-iskolában összegyűlt hallgatóságnak. Az előadást Szombathelyen is meghallgathatják az érdeklődők szeptember 20-án kedden este 18 órától a Martineum Felnőttképző Akadémián. Várunk mindenkit!

Kereszt megáldás Szombathelyen Assisi Szent Ferenc sebhelyeinek ünnepén

001„Amihez görcsösen ragaszkodunk, azt elveszítjük, de amit másoknak odaadunk, az marad a miénk!” – Kereszt megáldásra gyűltek össze a hívek Szent Ferenc stigmatizációjának ünnep napján a szombathelyi ferences plébánián. Az eredetileg 1892-ben állított keresztet a Szent Erzsébet Plébánia a Horváth Nemzetiségi Önkormányzattal közösen újíttatta fel, amelyet szeptember 17-én dr. Márfi Gyula érsek áldott meg. Az eseményen részt vett mások mellett Krizmanich István, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Vas Megyei elnöke és dr. László Győző, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere is.

Ars Sacra - Horvát tudományos szimpózium

pozivnica-meghivo-jo-ef-ficko-250-page-001Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye és a Grádistyei Horvátok Tudományos Intézete a XVI. Ars Sacra fesztivál keretében a Horvát Múzeumban, Peresznyén 2022. szeptember 22-én tudományos szimpóziumot tartanak.

Martinus Orgonafesztivál Szombathelyen 2022 őszén is

martinus-exclusive-2022-szeptember-a3-web2022 őszén is folytatódik a Martinus Orgonafesztivál Szombathelyen. A programokat közöljük. 

30 éve szentelték újra a rönöki Szent Imre-templomot

30-eves-templomevfordulo-ronokon-23-of-2330 éve, 1992. szeptember 20-án szentelte újra dr. Konkoly István szombathelyi megyéspüspök és Dr. Stefan László eisenstadti megyéspüspök a rönöki Szent Imre-templomot. Az évfordulón a két egyházmegye jelenlegi vezetője dr. Székely János és Ägidius J. Zsifkovics mutatott be szentmisét a magyar, osztrák és horvát hívek jelenlétében. 

Búcsú Nagypáliban

Búcsú NagypálibanBúcsúi szentmisére gyűltek össze a hívek 2022. szeptember 5-én a nagypáli templomban. A szertartás a közelmúltban felújított Feszty Masa festmény megáldásával kezdődött.

Fényt hagyni magunk után - Nyugdíjas zarándoklat a Székesegyházban

dsc3511Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal 2022. szeptember 18-án, vasárnap délután az Egyházmegye Pasztorális Irodájának szervezésében nyugdíjas zarándokok töltötték meg a szombathelyi Székesegyházat.

A teljes program visszanézhető ITT! 

Önismereti csoport indul fiataloknak a Martineumban

plakat1Önismereti csoport indul középiskolásoknak Szombathelyen a Martineumban. Bár a jelentkezési határidő lejárt, néhány hely még akad azoknak akik most szeretnének csatlakozni. Részletek a plakáton ami letölthető itt.

Gondolatok Évközi 25. vasárnapra - Takács Gyula csörötneki plébános gondolatai

evkozi25-2022Évközi 25. vasárnap szentírási szakaszaihoz kapcsolódva dr. Takács Gyula csörötneki plébános osztja meg gondolatait olvasóinkkal. 

Vasárnapi Ige - Évközi 25. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/bT_Lfq5DnGU

A Maulbertsch főoltárkép központi részlete restaurálás után visszatért Szombathelyre

Restaurált főoltárképHosszú évek munkája nyomán a szakemberek restaurálták a szombathelyi Székesegyház eredeti, Anton Maulbertsch által készített főoltárképének egy részletét. A Székesegyház egykori Oratóriumában, a mai Bombázási Emlékhelyen látható az alkotás. 

Bencés öregdiákok zarándoklata Vasvárra

dsc3203A Bencés Diákszövetség hagyományos Mária-zarándoklatát az idei évben szeptember 17-én Vasváron rendezik meg.

Imádsággal és böjttel a békéért - A Mária Rádió felhívása

maria-radio-1-1-800x445Az orosz-ukrán háború február 24-én, vagyis fél éve kezdődött. A második világháború óta ez a legnagyobb katonai konfliktus Európában.  Abban bíztunk, hogy csak pár napos villámháború lesz, de azóta is tart. Az orosz-ukrán háború február 24-én, vagyis fél éve kezdődött.  Abban bíztunk, hogy csak pár napos villámháború lesz, de azóta is tart.  Mi talán megszokjuk, hogy elég messze tőlünk fegyveres konfliktus van, aggódunk, hogy lesz-e üzemanyag, fogunk-e télen fűteni. De akik ott élnek, akiknek a gyerekei elesnek a harcokban, azok nem tudnak napirendre térni afölött, hogy hónapok óta dúl a háború. Mária Rádió ezért közös imádságot és böjtöt szervez a békéért szeptember 29. és október 1. között, csütörtökön, pénteken és szombaton. Szeptember 29-én este 18 órakor mutat be szentmisét Székely János megyéspüspök a székesegyházban.

Ferences Esték 2022 ősz

meghivo-ferences-estek-2022-oszi-evadA szombathelyi Szent Erzsébet Plébánia közössége mindenkit szeretettel hív a Ferences Esték program előadásaira. A plakát letölthető itt.