Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Ő bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják” – Országos ultreyán ünnepeltek a cursillisták Szombathelyen

dsc3707A Szombathelyi Egyházmegye Szent Márton Cursillos Titkársága a Nemzeti Titkárság felkérésére mintegy négyszáz cursillista részvételével rendezte meg 2022. szeptember 24-én Szombathelyen az országos ultreyát, melynek fő helyszíne a Sarlós Boldogasszony Székesegyház volt. Az ultreya mottójául Szent Pál apostol rómaiakhoz levelének sora szolgált: „Ő bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják”. A résztvevők gazdag programkínálat mellett ünnepelhették az egymással való találkozást.

Vasárnapi Ige - Évközi 26. vasárnap

https://www.youtube.com/embed/e8t4KJLCi54

Missziós hittel - folytatódik a FESTÉK sorozat

festek-2022-oszi-evad-page-0012022. október 14-én, 18 órakor folytatódik a szombathelyi ferences templomban a FESTÉK előadás sorozat.


Családi nap Nagykutason

img-20220918-154310A Nagykutasi Plébánia az idei évben is csatlakozott az Ars Sacra programsorozathoz. Ennek keretében szeptember 18-án a nagykutasi templomban Árvai József, a zalaegerszegi zsidó hitközség képviselője, Zsugyel Kornél evangélikus lelkész, Kinde Zsófia református segédlelkész, valamint Gyöngyös Balázs katolikus plébános osztották meg a szeretettel kapcsolatos gondolataikat a megjelent hívekkel. Az egyes elmélkedések között Kovács Kata, a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar karnagya, a különböző vallásokhoz kapcsolódó énekeket adott elő. A szentélyben, illetve a templom bejáratánál levő vitrinekben lehetett megtekinteni a felekezetek képviselői által hozott, a saját vallásukra jellemző tárgyakat. A templom falára a gyerekek által erre az alkalomra készített rajzokat függesztettek ki, az előadások után az ifjú alkotók ajándékban részesültek.

A jövő alakítása az elvándorlókkal és menekültekkel - pápai üzenet az elvándorlók és menekültek 108. világnapjára

ferencE világi „utazásunk” végső értelme az, hogy az igazi otthont, Isten országát keressük, amely Jézus Krisztusban jelent meg, és amely teljes megvalósulását az ő dicsőséges visszatérésekor fogja elérni. Országa még nem teljes, de már jelen van azokban, akik az üdvösséget befogadták. „Isten országa bennünk van. Bár még mindig eszkatologikus, s a világ és az emberiség jövőjéhez tartozik, de már most is bennünk van.”[1]

A Lelket hívjuk közénk, egy egyre lelketlenebbé váló világba.

001-2Veni Sancte szentmisét tartott a szombathelyi Zárdatemplomban a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség.
Szeptember 21-én este 18 órakor közös szentmisében kérte a szombathelyi egyetemisták közössége, az egyetemi lelkészség templomában a Szentlélek Úristen segítségét a most indult tanévre.

Bencés öregdiákok zarándoklata Vasvárra

dsc-0295A Bencés Diákszövetség hagyományos Mária-zarándoklatát az idei évben szeptember 17-18-án, a Nyugat-Dunántúl egyik legismertebb kegyhelyén, Vasváron rendezték meg. A zarándoklatra mintegy 70-80 öregdiák érkezett az ország különböző pontjairól, akiknek többsége két napot is Vasváron és környékén töltött. 

Előadások és visszaemlékezések Kőszegen

solymos-szilveszterA kőszegi gimnázium a kommunista állambiztonság célkeresztjében Sólymos Szilveszter OSB és diákjai pere.

Országos Ultreya - ÉLŐ közvetítés

cursillologo12022. szeptember 24-én, szombaton délelőtt 9 órától országos Ultreyara kerül sor a szombathelyi Székesegyházban.

Szent Márton életének lelki gyümölcsei - és mások

Szent Márton gyümölcseiSzent Márton életpéldájának lelki gyümölcsei mellett néha a szenthez valamilyen módon köthető ízletes gyümölcsökkel, nedűkkel is foglalkoznak az emberek. Nincs ez másként a Szombathelyi Egyházmegyében sem, amelynek védőszentje Szent Márton. Szeptember 20-án, már javában az őszben, a szüret idején tartottak Szent Márton gyümölcseiről és a hozzájuk kapcsolódó hagyományokról kerekasztalbeszélgetést a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontban.

Ministránsvezetőképzést indít a Szombathelyi Egyházmegye

ministransvezeto-kepzes-plakat-veglegesA Szombathelyi Egyházmegye 2022 őszén ministránsvezető képzést indít. Jelentkezéi hatáőridő: október 1. Részletek a plakáton ami letölthető itt. 

Miszori Zoltán emlékzarándoklat október 23-án

297587926-6102480643100723-4077148666900878724-nA Mária Út és a Szombathelyi Egyházmegye október 23-án emlékzarándoklatot szervez Miszori Zoltán atya tiszteletére imádkozva papi hivatásokért.

Őszi programok a Martineum Felnőttképző Akadémián

20150415-sztgellert-0032022 őszén-telén fiataloknak, felnőtteknek szóló programokkal várja az érdeklődőket a Martineum Felnőttképző Akadémia.

Nézzük meg együtt Vasvár értékeit! - Kötetbemutató Vasváron

nezzuk-meg-2022-05A Vasvári Múzeum és a Hungarikum Bizottság minden érdeklődőt tisztelettel hív szeptember 25-én 15 órára Vasvárra a Békeházba, ahol a Nézzük meg együtt Vasvár értékeit című kiadványának bemutatójára. A meghívó letölthető itt.

Istenről és a világról - Hitünkről felnőtteknek

teologiai-eloadas-2-of-142022. szeptember 19-én Zalaegerszegen elkezdődött a Szombathelyi Egyházmegye kétéves, 4 féléves teológiai kurzusa. Dr. Székely János megyéspüspök a Szentírásról beszélt a Mindszenty-iskolában összegyűlt hallgatóságnak. Az előadást Szombathelyen is meghallgathatják az érdeklődők szeptember 20-án kedden este 18 órától a Martineum Felnőttképző Akadémián. Várunk mindenkit!

Kereszt megáldás Szombathelyen Assisi Szent Ferenc sebhelyeinek ünnepén

001„Amihez görcsösen ragaszkodunk, azt elveszítjük, de amit másoknak odaadunk, az marad a miénk!” – Kereszt megáldásra gyűltek össze a hívek Szent Ferenc stigmatizációjának ünnep napján a szombathelyi ferences plébánián. Az eredetileg 1892-ben állított keresztet a Szent Erzsébet Plébánia a Horváth Nemzetiségi Önkormányzattal közösen újíttatta fel, amelyet szeptember 17-én dr. Márfi Gyula érsek áldott meg. Az eseményen részt vett mások mellett Krizmanich István, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Vas Megyei elnöke és dr. László Győző, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere is.

Ars Sacra - Horvát tudományos szimpózium

pozivnica-meghivo-jo-ef-ficko-250-page-001Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye és a Grádistyei Horvátok Tudományos Intézete a XVI. Ars Sacra fesztivál keretében a Horvát Múzeumban, Peresznyén 2022. szeptember 22-én tudományos szimpóziumot tartanak.

Martinus Orgonafesztivál Szombathelyen 2022 őszén is

martinus-exclusive-2022-szeptember-a3-web2022 őszén is folytatódik a Martinus Orgonafesztivál Szombathelyen. A programokat közöljük. 

30 éve szentelték újra a rönöki Szent Imre-templomot

30-eves-templomevfordulo-ronokon-23-of-2330 éve, 1992. szeptember 20-án szentelte újra dr. Konkoly István szombathelyi megyéspüspök és Dr. Stefan László eisenstadti megyéspüspök a rönöki Szent Imre-templomot. Az évfordulón a két egyházmegye jelenlegi vezetője dr. Székely János és Ägidius J. Zsifkovics mutatott be szentmisét a magyar, osztrák és horvát hívek jelenlétében.