Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Adventi délelőtt a Martineumban”

advent-martineumEgy tartalmas délelőttre hívtuk az érdeklődőket a Martineum Felnőttképző Akadémiára 2022. december 10-én. Kulcsárné Pántos Nóra vezetésével megismerkedtünk a nemezangyal készítés titkaival, majd Albert Zsuzsanna mesemondó vitt el minket meseország birodalmába két gyönyörű mesével!

Karácsonyi éjféli szentmise közvetítés ÉLŐ-ben a szombathelyi Székesegyházból

karacsonyDecember 24-én éjfélkor, a Kis Jézus születésének ünnepén, püspöki szentmisét közvetítünk a szombathelyi Székesegyházból.

A szentmisébe IDE kattintva kapcsolódhatnak bele. 

Találjanak rá minél többen az igazi gyógyítóra, Krisztusra - Püspöki szentmise a szombathelyi kórházban

korhazi-szentmise-12-of-52A Szombathelyi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata szervezésében dr. Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét a szombathelyi Markusovszky Kórházban december 22-én. Az önkéntes beteglátogatók mellett a kórház dolgozói közül is többen részt vettek a szentmisén.

Püspöki szentmise a szombathelyi Markusovszky Kórházban - Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde

korhazi-szentmise-10-of-522022. december 22-én dr. Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét a szombathelyi Markusovszky Kórházban. Szentbeszédét meghallgathatják itt.

Adventi hajnali szentmise-közvetítés a Székesegyházból ÉLŐ-ben

hajnali-szentmise-december-23Élő hajnali szentmise közvetítést adunk december 23-án reggel 6 órától a szombathelyi Székesegyházból.

A közvetítést megtekinthetik ide kattintva. 

Kamaszkodó - Önismereti kalandozás és kincskeresés középiskolásoknak

kamasz2-12022 őszén fiataloknak szóló önismereti foglalkozásokat tartottak a Martineum Felnőttképző Akadémián. Az egyik résztvevő beszámolójából:

Templom épül Boldog Brenner János vértanúságának helyén

boldog-brenner-janos-2December 10-én Boldog Brenner János ünnepén a zsidai emlékkeresztnél Székely János megyéspüspök bejelentette: a Szombathelyi Egyházmegye megvásárolta azt a telket, amelyen egykor megtalálták János atya holttestét és a tervek szerint tiszteletére templomot építenek ezen a helyen. Székely János megyéspüspököt kérdeztük az új templommal kapcsolatban.

Segíteni az élet növekedését – Organikus pedagógia szakirányú továbbképzés indul Szombathelyen 2023 februárjában

Pécsi Rita_Organikus pedagógiaMi jelenthet megoldást korunk oktatási válságára? Miért lenne fontos az IQ helyett az érzelmi intelligencia fejlesztésére gondot fordítani? Hogyan kaphat ebben szerepet egy keresztény értékrenden alapuló nevelési stratégia? Napjainkban számos kihívással találkoznak a szülők és a pedagógusok a nevelő-oktató munka során. Kapaszkodókat, iránytűket keresnek, amelyek segíthetik őket a jövő generációját felkészíteni a nagybetűséletre. Ebben lehet támasz az Organikus Pedagógia, amely szakirányú továbbképzésként 2023 februárjában Szombathelyen is elindul. A szakvezető, Uzsalyné Pécsi Rita PhD, neveléskutató, főiskolai tanár a Szombathelyi Egyházmegye oktatási-nevelési intézményeit vezető pedagógusainak tart az általa kidolgozott szemléletmódról felkészítést ősztől. Az egyik alkalom után kértük meg, hogy segítsen megérteni az Organikus Pedagógia mibenlétét és beszéljen arról: milyen változásokat hoz az ember életében ez a szemléletmód. 

Szekció felelősi kinevezést kapott Székely János megyéspüspök​

dr-szekely-janosAz Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnökégének a szakbizottságok elnökeivel tartott ülésén - amelyet online tartottak november 24-én -  sor került a CCEE Bizottságait alkotó szekciók felelős püspökeinek a megválasztására.


Adventi hangverseny a szombathelyi ferenceseknél

capella2December 10-én adventi koncertet adott a szombathelyi ferenceseknél a Capella Savaria Zenekar. 

Adventi hajnali szentmise-közvetítés a Székesegyházból ÉLŐ-ben

hajnali-szentmise-december-22Élő hajnali szentmise közvetítést adunk december 22-én reggel 6 órától a szombathelyi Székesegyházból.

A közvetítést megtekinthetik ide kattintva. 

300 éve befalazott kriptákat nyitottak meg Kőszegen

régészeti feltárás kőszegen300 éve elfeledett, befalazott kriptákra bukkantak a régészek a kőszegi Szent Jakab-templom feltárásakor. A sírboltokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértőinek felügyelete mellett nyitották meg, akik levegőmintákat vettek. Az ásatások során egy korábbi templom maradványai is előkerültek.


Szent Márton nyomában a Rumi Gyermekotthon lakóival

gyerekek-latogatasa-126-of-126Régi ismerősökkel találkozott december 8-án Székely János megyéspüspök. A Rumi Gyermekotthon lakóinak egy csoportja látogatott Szombathelyre, hogy megismerjék Szent Márton életét, bejárják a Szent Márton Látogatóközpontot.

„Találkozás” - Bősze Ádám a szombathelyi ferenceseknél

festekDecember 9-én a Ferences Esték előadássorozat keretében János atya egy csinos, élénk tekintetű, őszülő halántékú, rakoncátlan tincsével fiatalosnak tűnő férfit vezetett az előadói asztalhoz. Aki nem ismerte volna, megszólalása után hangjáról azonnal ráismert a Bartók Rádió műsorvezetőjére, a szerkesztőre, a zenetörténészre, Bősze Ádámra. Az előadás a „Találkozás” címet kapta. Adventben találkozásunk a Ferenc atya vezette közös énekkel vette kezdetét. 

Adventi hajnali szentmise-közvetítés a Székesegyházból ÉLŐ-ben

hajnali-szentmise-december-21Élő hajnali szentmise közvetítést adunk december 21-én reggel 6 órától a szombathelyi Székesegyházból.

A közvetítést megtekinthetik ide kattintva. 

Adventi hangverseny – Capella Savaria 2022. december 10.

fernces3Novemberi hangversenyünk után ismét örömmel töltött el minket a szeretetteljes fogadtatás. Jó érzés volt, hogy a kinti zord hideg ellenére is megtelt a templom. Harcoltunk a hideg ellen benn is, de lelkünket már melegítette a sok érdeklődő tekintet, akik nyitottak voltak a felcsendülő barokk zeneművek varázslatára.

Adventi hajnali szentmise-közvetítés a Székesegyházból ÉLŐ-ben

hajnali-szentmise-december-20Élő hajnali szentmise közvetítést adunk december 20-án reggel 6 órától a szombathelyi Székesegyházból.

A közvetítést megtekinthetik ide kattintva.