Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Virágvasárnap a székesegyházban

002Urunk jeruzsálemi bevonulásának ünnepén, Dr. Székely János megyéspüspök mutatta be az ünnepi szentmisét és vezette a körmenetet a székesegyházban.

Afréka a Mindszentyneumban

afreka-zalaegerszegenDr. Fodor Réka belgyógyász, háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének akkreditált oktatója. 2015-ben járt először Afrikában, egy ugandai orvosi misszió tagjaként. Férjével, Greguss Sándor íróval közösen hozták létre az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványt. Ez idáig 15 orvosi misszión vett részt az alapítvány szervezésében.  Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnöke és Afrika napjának házigazdája volt. Az orvostudomány és a gyógyászat terén végzett munkásságának elismeréseként a Keresztény Kulturális Akadémia 2020-ban Cornelius Díjban részesítette,  2023-ban elnyerte a Gergely Alexandra Emlékdíjat.

Virágvasárnapi passiójáték Szombathely Zanat városrészén

zanatA Szombathely Zanat városrészén élők idén virágvasárnap passiójátékban elevenítették fel Krisztus szenvedéstörténetét. Az erről készült felvétel megtekinthető a Szombathelyi Egyházmegye Youtube csatornáján. Köszönet a felvételért az egyházközség tagjainak, Mikulyák László plébánosnak és Berta Norbert operatőrnek.

A zalaegerszegi kertvárosi plébánia zarándoklata Győrbe

zarandoklat-1A zalaegerszegi kertvárosi plébánia hívei március 16-án zarándoklatra indultak Győrbe, a Nagyboldogasszony Székesegyházba a Vérrel könnyező Szűzanya búcsújára. 

„Az Isten életet ad!” – püspöki szentmise volt a szakkollégiumban

20240321-200204Hagyománnyá vált, hogy a szombathelyi II. János Pál katolikus Szakkollégiumban, annak kápolnájában a megyésfőpásztor évente több alkalommal is szentmisét mutat be. Így volt ez március 21-én, csütörtök este is, amikor Székely János püspök úr látogatott el a szakkollégista fiatalokhoz és együtt ünnepelték a legszentebb áldozatot. A szentmisén koncelebrált Bejczi Tibor domonkos atya, szakkollégiumunk spirituálisa.

Gondolatok nagycsütörtökre - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

nagycsutortok-2024„Íme, a szentmise ünnepén, az oltár titkának ünnepén tanuljuk meg, hogy így lépjünk mindig oda az oltár elé. Remény legyen a szívünkben, töretlen, de alázatos remény. Nyújtsuk ki kolduló kezünket a Szeretet felé, mert oltárainkon minden szentmisében a Szeretet, a végtelen Szeretet jelenik meg. Reméljünk tehát Őbenne, és szeressük Őt, szeressük a szentmisét, szeressük a szentmisében önmagát nekünk ajándékozó Szeretet Istenét! És higgyük Őt, maradjunk Nála! Csak nézzük, csak nézzük szüntelen! Lakjunk Őbenne, a Szeretetben, és egész életünk szent legyen.”

Jóléti állam vagy Közjó 6. – Szociálpolitika

keteg1-770x450Az Új Egyenlőség és a KETEG pódiumbeszélgetés-sorozatának befejező, szociológiáról szóló részében Czibere Károly közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Református Szeretetszolgálat főigazgatója és Lakner Zoltán szociálpolitikus, a Jelen közéleti hetilap főszerkesztője beszélgettek.

Márciusi programok a zalaegerszegi Mindszentyneumban

2024-marciusA zalaegerszegi Mindszentyneum szeretettel várja az érdeklődőket márciusi programjaira.


Fogadj örökbe egy papot! - Imaháló lelkipásztorainkért 2024-ben is

fogadj-orokbe-egy-papot-plakat2024-ben is folytatódik kezdezményezésünk amelynek keretében papjainkért imádkozunk. 

Nagyböjti lelkigyakorlat 3. rész - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

nagybojti-lelkigyakorlat-b3-2024Abba, Atya, legyen meg a Te akaratod. A mai estén ezeket a szavakat halljuk Jézus ajkán.

Nagyböjti lelkigyakorlat 2. rész - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

nagybojti-lelkigyakorlat-b2-2024Igen, király vagyok - Jézus így válaszol Pilátus kérdésére.

Szentek nyomában - Ifjúsági zarándoklat a Szombathelyi Egyházmegyében

0322-szentek-nyomaban-szombathely-72Mintegy 100-an vesznek részt a Szombathelyi Egyházmegye ifjúsági zarándoklatán, március 22-24. között. Idén - többek között - Szombathelyről, Jánosházáról, Celldömölkről, Sárvárról, Tótszerdahelyről érkeztek fiatalok és kísérőik, hogy Szombathelyről Jákra, majd Szentpéterfára, és Güssingbe zarándokoljanak.

Faültetés Szombathelyen a Magvető Tanodában

0322-fauletetes-szombathely-31A Kereszténydemokrata Néppárt Ültessünk, hogy élhessünk! programjának keretében Szombathelyen, az egykori Annunciáta Ház kertjében ültettek őshonos fajtákat. A Magvető Tanodának felajánlott facsemetéket - többek között - dr. Székely János megyéspüspök és Azbej Tristan a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, a Hungary Helps program vezetője, a KDNP alelnöke ültette el.

Gondolatok Virágvasárnapra - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

viragvasarnap-2024„Téged szeretett - ez a kereszt. Ezt érted meg, ha Jézus keresztje elé úgy lépsz oda, hogy nem képen látod, hanem a valóságban. Nem szemekkel és nem szívvel, nem bölcselkedéssel és nem erővel, hanem valamilyen titokzatos, mélyről jövő, valamilyen sodró, ellenállhatatlan, odaföntről vonzó kegyelemmel járulsz a Kereszthez, és eggyé olvadsz azzal a bölcsességgel, azzal a hatalmas erővel, amely ott van a kereszten: a Szeretettel. Mert a Kereszt a Szeretet. Az Örök Szeretet Ő. Igen, a Kereszt az Isten, a mi Istenünk ilyen: kereszt formája van, szeretet alakja. Ezt érted meg, megérted a keresztet, és mit teszel akkor? Térdet hajt minden ember. Minden térd meghajol, és minden nyelv magasztalja az Istent.”

Nagyböjti lelkigyakorlat 1. rész - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

nagybojti-lelkigyakorlat-b1-2024A mai szentmise könyörgésében így imádkozunk: élő hittel és készséges önátadással készüljünk az ünnepekre. Ezt kérjük Istentől.

Via lucis - Örömút Szombathelyen húsvéthétfőn

via-lucis-vilagosabbA domonkos nővérek szervezésében és dr. Székely János megyéspüspök vezetésével zarándoklat indul 2024. április 1-jén, húsvéthétfőn a herényi templomtól a gencsapáti Szentkútig. A résztvevők a keresztút mintájára átelmélkedik a feltámadás eseményeit. Találkozó 8 órakor a herényi templomnál. 

Nagyheti püspöki szertartásrend

dsc-0037Nagyheti püspöki szertartások egyházmegyénkben.

Ferences flashmob március 25-26-27-én Szombathelyen

nagyheti-flashmob-a-ferencesekkel-2024-03-25-27A szombathelyi ferences közösség mindenkit szeretettel hív március 25-26-27-én a Megváltó szenvedésének felidézésére, közös éneklésre, tanúságtételre flashmob keretében a Fő térre. Kezdés mindennap 17 órakor.

Nagyböjti lelkigyakorlat 3. - Dr. Takács Gyula atya elmélkedése

nagybojti-lelkigyakorlat-a3-2024Íme a Szent Keresztfa! - A mai elmélkedésünk élére ezeket a szavakat tegyük.

Közlemény a Gyermek Jézus Katolikus Óvodába való beiratkozásról a 2024-2025. nevelési évre

gyermek-jezus-oviKözlemény a  Gyermek Jézus Katolikus Óvodába (Mihályháza, Petőfi Sándor u. 6.)  való beiratkozásról a 2024-2025. nevelési évre